Vesti
Društvo

KOSTT više ne pokriva troškove struje za sever Kosova

Predsednik odbora Кosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (КOSTT) Jeton Mehmeti izjavio je da to preduzeće više neće pokrivati troškove struje u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Кosova.
KOSTT više ne pokriva troškove struje za sever Kosova
Trafostanica Valač na severu Kosova (Foto Maja Fićović Radio Slobodna Evropa)

Mehmeti je za Indeksonlajn rekao da je tokom ovog meseca obustavljena dodela sredstava, jer je istekao sporazum između КOSTT i vlade Кosova.

Sporazum je predviđao oslobađanje vlade Кosova od plaćanja 11 miliona evra za regulisanje troškova utrošene električne energije u četiri severne opštine. Vlada Кosova se, na osnovu sporazuma, obavezala da u roku od šest meseci obezbedi proces ulaska u sistem naplate potrošačima u četiri opštine na severu Кosova. Preporuka, iako izglasana u kosovskom parlamentu, nije ispunjena.

Mehmeti je, između ostalog, rekao da je od 2017. godine dug za struju za četiri severne opštine 27.806.000 evra, od čega je 10 miliona izdvojila Vlada Кosova, a više od 17 miliona КOSTT.Ostale vesti

UNS: Nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem kojim se traumatizuju žrtve
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije.
  • 28.09.2022
Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme
Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.
  • 27.09.2022
Više od 120 rudara koji su bili zarobljeni u Trepči izlaze na površinu
Rudari iz Trepče, koji su od jutros bili zarobljeni ispod zemlje zbog nestanka struje izazvanog udarom groma počeli su da izlaze na površinu, rekao je predsednik sindikata Gani Osmani, prenosi Koha.
  • 27.09.2022
Indeks društvenog napretka: Srbija simbolično napredovala
Srbija se, prema Indeksu društvenog napretka za 2022. godinu, nalazi na 45. mestu među ukupno 167 zemalja, a sa ukupnim rezultatom od 75,8 od mogućih 100 poena plasirana je bolje od Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i lošije od Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije i Bugarske.
  • 27.09.2022
USAID organizuje Samit za inovacije u pravosuđu
U okviru programa "Pravosudna aktivnost" (Justice Activity) Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Država (USAID) biće organizovan "Samit za inovacije u pravosuđu" čiji je cilj pomoć otklanjanju nedostataka pravosudnog sistema u saradnji sa građanima.
  • 27.09.2022
Neophodna dopuna zakona, svaka četvrta žena žrtva seksualnog nasilja
Svaka četvrta žena na Kosovu suočava se sa nekom vrstom seksualnog nasilja, pa je neophodno promeniti kaznenu politiku za ova krivična dela, zaključeno je na debati na temu "Ne znači ne - seksualno nasilje i uznemiravanje žena" koja je juče održana u Medija centru u Čaglavici.
  • 27.09.2022