Vesti
Društvo

KOSTT više ne pokriva troškove struje za sever Kosova

Predsednik odbora Кosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (КOSTT) Jeton Mehmeti izjavio je da to preduzeće više neće pokrivati troškove struje u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Кosova.
KOSTT više ne pokriva troškove struje za sever Kosova
Trafostanica Valač na severu Kosova (Foto Maja Fićović Radio Slobodna Evropa)

Mehmeti je za Indeksonlajn rekao da je tokom ovog meseca obustavljena dodela sredstava, jer je istekao sporazum između КOSTT i vlade Кosova.

Sporazum je predviđao oslobađanje vlade Кosova od plaćanja 11 miliona evra za regulisanje troškova utrošene električne energije u četiri severne opštine. Vlada Кosova se, na osnovu sporazuma, obavezala da u roku od šest meseci obezbedi proces ulaska u sistem naplate potrošačima u četiri opštine na severu Кosova. Preporuka, iako izglasana u kosovskom parlamentu, nije ispunjena.

Mehmeti je, između ostalog, rekao da je od 2017. godine dug za struju za četiri severne opštine 27.806.000 evra, od čega je 10 miliona izdvojila Vlada Кosova, a više od 17 miliona КOSTT.Ostale vesti

Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021
Ugljare: Dom zdravlja u novim prostorijama nakon skoro dve decenije
Nakon više od 17 godina koliko je bio smešten u privatnoj kući u Ugljaru, Dom zdravlja Kosovo Polje je početkom oktobra počeo sa radom u novom objektu. 
  • 26.11.2021
Dan zastave Albanije neradni dan na Kosovu
Kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako nije na spisku zvaničnih praznika na Kosovu.
  • 26.11.2021
Crkva brvnara u Goraždevcu, dragocena za meštane, vredna za istoriju

Jedna od nastarijih crkava brvnara na Balkanu nalazi se u Goraždevcu i oživi jednom godišnje kada se obeležava dan Svetog Jeremije proroka čije ime nosi.

  • 26.11.2021