Vesti
Društvo

Kostić: Pismo kosovskih lidera Unesku – provokacija

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić kazao je za N1 da je pismo kosovskih lidera Unesku da uklone tri manastira i jednu crkvu sa liste ugroženih spomenika kulture na Kosovu provokacija.
Kostić: Pismo kosovskih lidera Unesku – provokacija
Predsednik SANU Vladimir Kostić (Foto FoNet/Zoran Mrđa)

"Ne mogu to drugačije da doživim osim kao provokaciju. To me podseća na jednog lika iz komedije našeg akademika Dušana Kovačevića, u kojoj se traži da ode i da se izvini čoveku koji ga je tukao zbog toga što ga je tukao", rekao je Kostić.

Argument kosovske Vlade je da nije bilo pokušaja nasilja.

„Treba da nam se objasni da je tamo sve ‘med i mleko’. Nisam siguran koliko o tim stvarima može da se razgovara na taj način. U ovom trenutku se to shvata kao provokacija. Ja te ljude ne poznajem, ali delanja, govori, prisvajanja, da naši biseri predstavljaju njihove bisere iako su to biseri čovečanstva. To je problem koji se ne može politički rešavati. Mi moramo biti zainteresovani za tu priču. Postoji identitet, a naš identitet nije samo prošlost“, kaže Kostić.

On smatra da bi trebalo napraviti okvir gde bi se razgovaralo i o kulturnom nasleđu.

„Ne mogu da shvatim razgovor gde ovo ne bi bila jedna od dve glavne teme. Ja sam u jednom intervjuu rekao da se za prava naših sugrađana na Kosovu moramo boriti zubima i noktima. U kojoj meri bismo bili ‘osakaćeni’, ako bismo bili lišeni toga da to posetimo, vidimo, doživimo“, rekao je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Patrijarh Porfirije uputio je ministarki kulture Maji Gojković dopis kojim traži odlaganje usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu, jer SPC nije bila uključena u proces izrade tog zakona, a Kostić kaže da Akademija nije rekla svoje mišljenje.

„Ja mogu da kažem svoje mišljenje, ja sam sekularan, ali nije moguće razgovarati o kulturnoj baštini bez učešća crkve, ne samo zato što je ona vlasnik, vec što je u nekim trenucima ona bila jedina institucija oko koje se okupljalo. Čudno mi je da se o takvoj vrsti priče prenebregne njeno mišljenje, ona mora da se pita“, zaključio je Vladimir Kostić.

Podsetimo, ministarka Gojković je kasnije tokom današnjeg dana pismom obavestila patrijarha Porfirija da su prihvaćene sugestije SPC u vezi Zakona o kulturnom nasleđu.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021