Vesti
Društvo

Kostić: Loša bezbednosna situacija u Gračanici

Na teritoriji opštine Gračanica bezbednosna situacija je loša, a policijska stanica nema dovoljno kapaciteta da zaštiti građane, zaključeno je na današnjoj sednici Odbora za bezbednost zajednica.
Kostić: Loša bezbednosna situacija u Gračanici
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić ocenio je lošom bezbednosnu situaciju u Gračanici, usput navodeći zabeležene slučajeve kriminala o kojima je, kako kaže, čuo preko medija.

“Bezbednosna situacija na teritoriji opštine otvoreno ću reći, ne da nije sjajna, nego je veoma loša i mogu da kažem da ima tendenciju pogoršanja”, kazao je Kostić.

Ipak, kako je rekao, svetla je tačka to što je zabeležen manji broj incidenata koji bi mogli da se opišu kao međuetnički.

Članovi opštinskog Odbora za bezbednost zajednica takođe su izrazili žaljenje zbog loše bezbednosne situacije u Gračanici i okolnim selima, upućujući kritike na račun policijske stanice.

“Ko je u celoj ovoj priči kriv i zašto se sve ovo događa? Neko mora da snosi odgovornost. Svi oni koji su odgovorni treba da odgovore na pitanja. Ako policija nije sposobna i ako nema kapaciteta, treba nas da pozove u pomoć”, kazala je odbornica Snežana Jovanović.

“Srpska pravoslavna crkva izražava zabrinutost zbog poslednjih događaja na teritoriji opštine. Želeo bih da ovde raspravljamo o mogućnostima kako da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pojača našu lokalnu policijsku stanicu jer su ovo mali kapaciteti za veliku opštinu”, kazao je sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić.

Sednici je prisustvovao i komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković koji je burno reagovao na upućene kritike od strane odbornika i gradonačelnika.

“Za sve slučajeve koji vas zanimaju, treba unapred da tražite izveštaj, a ja ću da vas obavestim o tome, a ne da na odboru iznosite navode iz medija i optužujete policijsku stanicu”, kazao je Trajković.

Odbornici su usvojili predog odluke kojom se konstantuje da policijska stanica u Gračanici nema ljudske i materijalne kapacitete za izvršavanje dužnosti i zaštitu građana. Usvojen je i predlog da se Direktoratu policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova uputi zahtev da se u što kraćem roku ti kapaciteti povećaju do nivoa na kom su nekada bili u opštini Gračanica.Ostale vesti

GR:
Isred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudis", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprostiti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglovi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak protesta jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021