Vesti
Društvo

Kostić i Bratu o rasveti i zapošljavanju

Ambasador Norveške Jan Bratu posetio je Opštinu Gračanica i sa gradonačelnikom Vladetom Kostićem razgovarao o aktuelnim pitanjima i projektima vezanim za zapošljavanje.
Kostić i Bratu o rasveti i zapošljavanju
Vladeta Kostić i Jan Bratu (Foto KIM)

Nakon sastanka, Bratu je rekao da ga je gradonačelnik upoznao sa razvojnim planovima ove lokalne samouprave. Bratu je obećao pomoć Ambasade Norveške u Prištini za projekat ekološko-energetske efikasnosti.

„Gradonačelnik Kostić me je informisao o razvojnim planovima opštine i obećao sam pomoć u okviru naših mogućnosti. Podržaćemo ekološko i energetski efikasan projekat za LED uličnu rasvetu. Kako bi pomogli, opredelićemo 60 hiljada evra. Konkretan projekat košta više, ali to je ono što ja mogu da obećam“, kazao je Bratu.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić istakao je da je ambasadora Norveške upoznao sa razvojnim planom opštine i brojim projektima koje valja realizovati u narednom periodu.

„Razgovarali smo i o određenim projektima u vezi zapošljavanja, odnosno, otvaranja novih radnih mesta. Složili smo se tu nailazimo na zajednički problem. Pitanje je kako pravno uokviriti preduzeće, imajući u vidu da na Kosovu i dalje nije zaživeo sistem, odnosno, način uspostavljanja javno-privatnog partnerstva. Opština nije u mogućnosti da registruje preduzeća koja bi se bavila realnim sektorom, tačnije, bilo kojom proizvodnjom i tako zapošljavala ljude. Tako da se sve svodi na investicije sa strane i ulaganje u sferi privatnog biznisa“, rekao je Kostić.

Obraćajući se novinarima na kraju sastanka, Vladeta Kostić i Jan Bratu su naveli da će Ambasada Norveške i Opština Gračanica sarađivati i u narednom periodu.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023