Vesti
Društvo

KoSSevu uručena nagrada "Dušan Bogavac"

U prostorijama Medija centra u Beogradu portalu KoSSev iz Kosovske Mitrovice uručena je novinarska nagrada za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac".
KoSSevu uručena nagrada
Anđela Milivojević, Tatjana Lazarević i Stevan Dojčinović (Foto NUNS)

Urednica portala Tatjana Lazarević nagradu je posvetila "savremenim lučama slobode", kolegama koji "radeći svoj mali posao čine velike stvari", ali i "poslednjem stradalom kolegi, Džamalu Kašogiju".

Ona je podsetila prisutne na "prazan informativni prostor nastao na samom početku Briselskog procesa u kom je iz potrebe zajednice nastao ovaj portal".

"Nastali smo u praznom informativnom prostoru između pregovarača u Briselu i onih u čije ime se pregovara. Ono što nazivaju briselskim procesom normalizacije danas je u ćorsokaku. On je mračniji nego ikada", rekla je Lazrević.

Lazarević se zahvalila žiriju i Fondaciji na priznanju odatu lokalnom mediju, udaljenom 325 km od Beograda i koji iako izveštava samo o Kosovu "vama nije nebitan". Za srpsku zajednicu na Kosovu kaže da je "kolektivno desetkovana".

"Urušeni su nam sigurnost i kvalitet života, naš glas se retko čuje. I u ovakvom nepristojnom vremenu, zamislite, postoje, ono šta savremeno nazivaju pusta ostrva a mi imamo lepši izraz luče slobode. Takvih ima među Srbima na Kosovu. Ima ih malo ali svetle i do vas. Ako ste to kojim slučajem prepoznali u našem malom novinarskom timu, moj odgovor je: Samo radimo svoj posao.

Generalni sekretar NUNS-a, Svetozar Ranković prisetio se ovom prilikom Dušana Bogavca za koga je rekao da je plenio etičnošću i hrabrošću. U kratkom uvodnom obraćanju naglasio je da je važno dodeljivati ovu nagradu, posebno u ovo vreme kada je teško biti novinar i trpeti velike pritiske vlasti.

Sestra Dušana Bogavca, Branka Bogavac, zahvalila se svim prijateljima Dušana Bogavca koji su ovu nagradu osmislili na dan njegove smrti, a do dana današnjeg se trude da ova nagrada i dalje traje. Ona se posebno zahvalila predsedniku Fondacije Dušan Bogavac, Filipu Mladenoviću zbog upornosti i posvećenosti zbog kog se ovo priznanje i dalje dodeljuje.

Portal KoSSev je 28. dobitnik ove nagrade koja se dodeljuje od 1991. godine.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020
Đaci nakon duže pauze ponovo u školskim klupama
Iako je školska godina za đake na Kosovu počela 1. septembra nastavom „na daljinu“, danas su dvorišta osnovnih škola „Kralj Milutin“ u Gračanici i „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, ponovo ispunjena dečijom grajom. Đaci su vidno uzbuđeni i radosni zbog povratka u klupe.
  • 21.09.2020