Vesti
Društvo

KoSSev: Urednica privedena na novinarskom zadatku

Pripadnici Kosovske policije zaustavili su danas nešto posle 14 časova na putu iz Kosovske Mitrovice ka Malom Zvečanu urednicu portala KoSSev Tatjanu Lazarević, a potpom je i priveli. Ona se nalazila na novinarskom zadatku, navedeno je na tom portalu.
KoSSev: Urednica privedena na novinarskom zadatku
Tatjana Lazarević (Foto N1)

Po uvođenju restrikcija kretanja krajem marta, kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se odluka o zabrani kretanja građana ne odnosi na novinare koji izveštavaju sa terena o situaciji usled širenja koronavirusa.

Uprkos tome, urednica portala Kossev privedena je tokom zadatka provere situacije u Domu zdravlja u Zvečanu, a nakon jutrošnje objavljene vesti o situaciji u bolnici u Gračanici, i koji je trebalo da bude deo serije tekstova o funkcionisanju zdravstvenih institucija u srpskim sredinama tokom pandemije koronavirusa. Takođe i tokom novinarskog zadataka osmatranja atmosfere u opštinama Severna Mitrovica i Zvečan tokom mere karantina na snazi, odnosno mere potpune obustave kretanja, a što je takođe deo serije tema o kojima KoSSev redovno izveštava slikom, tekstom i video materijalom, navodi se na ovom portalu.

Prilikom privođenja Lazarevićeve, ona je kod sebe imala dve novinarske legitimacije, koje je pokazala pripadnicima interventne jedinice koji su je zaustavili i insistirali da pođe u policijsku stanicu, pozvavši patrolu. Nosila je rukavice i masku, a u u torbi je imala diktafon.

KoSSev navodi da je portal Kosovo online objavio fotografije koje je potpisao kao svoje, a koje su na osnovu onoga što se na njima vidi, kako je u međuvremenu potvrdila Lazarevićeva, snimljene neposredno prilikom njenog zaustavljanja od strane interventne jedinice, u trenutku kada ni ona nije znala da će biti privedena. U blizini, kako je u međuvremenu potvrdila Lazarevićeva, nije bilo u tom trenutku drugih osoba osim interventne jedinice, osim ukoliko NN lice nije bilo skriveno, naglasivši da je to put izvan grada i otvoren prostor. Iste fotografije uz tekst objavila je i TV Most.

Iz KoSSeva poručuju da je ovo je još jedan u nizu pritisaka na novinare ovog portala i pokušaj sprečavanja izvršenja novinarskih zadataka. Podsećaju da je početkom nedelje, novinaru ovog portala je zamereno to što konferenciju za medije Kriznog štaba prenose uživo putem njihove Fejsbuk stranice, uz ocenu da imaju „previše slobodnog vremena“ i „postavljaju kojekakva pitanja“.Ostale vesti

Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023