Vesti
Društvo

Kosovu kredit od 35 miliona evra

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila je kredit Kosovu u visini od 35 miliona evra, kao podršku vlastima u naporima da pruže zdravstvenu zaštitu onima koji su pogođeni pandemijom Kovid-19, saopštila je ta banka.
Kosovu kredit od 35 miliona evra
Priština (Foto arhiva Kim)

Odobren je i grant, od milion evra, kao subvencija za kamatnu stopu na kredit.

„Kredit banke će pokriti troškove hitne zdravstvene zaštite i omogućiće osnivanje specijalizovanih jedinica u odabranim bolnicama, kao i kupovinu opreme za lečenje i dijagnostiku, uređaja za dovod kiseonika, ultrazvuk i tomografiju, te zaštitnih i medicinskih sredstava, test setova i dijagnostičkih reagenasa“, navodi se u saopštenju banke.

Razvojna banka Saveta Evrope saopštila je da se očekuje da će se privreda Kosova, zbog izbijanja pandemije, ove godine zabeležiti pad za 5 odsto. Procenjuje se da će vanredni izdaci za zdravstvenu pomoć, ekonomske i finansijske mere, kao posledica pandemije, biti oko 280 miliona evra.

Kosovski zamenik ministra finansija na dužnosti Agim Krasnići izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će svi krediti koje Kosovo uzima, biti deo konsolidovanog fonda koji se koristi u različite svrhe za pokriće mera koje je Vlada već usvojila.Ostale vesti

KM: Usvojen predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja objekata
Predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja privremenih i nelegalnih objekata sa javnih površina, usvojen je do daljeg na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica.
  • 01.10.2020
Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu
Već sedam godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog okruga šalju pakete školskog pribora za svoje vršnjake na Kosovu. Poklone je deci u Dobrotinu, Batusu, Ugljaru i Donjoj Brnjici, uručio načelnik okruga Milan Novaković.
  • 01.10.2020
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
  • 01.10.2020
Policija demantuje pokušaj otmice dečaka iz Plemetine
Kosovska policija demantovala je medijske navode da je u Plemetini kod Obilića pokušana otmica srpskog dečaka.
  • 01.10.2020
Penjanje na Berim za malog Vukašina
Organizacija Outdoor In iz Zubinog Potoka pridružila se humanitarnoj akciji sakupljanja novčanih sredstava za lečenje malog Vukašina Zdravkovića iz Štrpca organizovanjem penjanje na Via Ferratu Berim, u nedelju, 4. oktobra.
  • 01.10.2020
Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020