Vesti
Društvo

Kosovu kredit od 35 miliona evra

Razvojna banka Saveta Evrope odobrila je kredit Kosovu u visini od 35 miliona evra, kao podršku vlastima u naporima da pruže zdravstvenu zaštitu onima koji su pogođeni pandemijom Kovid-19, saopštila je ta banka.
Kosovu kredit od 35 miliona evra
Priština (Foto arhiva Kim)

Odobren je i grant, od milion evra, kao subvencija za kamatnu stopu na kredit.

„Kredit banke će pokriti troškove hitne zdravstvene zaštite i omogućiće osnivanje specijalizovanih jedinica u odabranim bolnicama, kao i kupovinu opreme za lečenje i dijagnostiku, uređaja za dovod kiseonika, ultrazvuk i tomografiju, te zaštitnih i medicinskih sredstava, test setova i dijagnostičkih reagenasa“, navodi se u saopštenju banke.

Razvojna banka Saveta Evrope saopštila je da se očekuje da će se privreda Kosova, zbog izbijanja pandemije, ove godine zabeležiti pad za 5 odsto. Procenjuje se da će vanredni izdaci za zdravstvenu pomoć, ekonomske i finansijske mere, kao posledica pandemije, biti oko 280 miliona evra.

Kosovski zamenik ministra finansija na dužnosti Agim Krasnići izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će svi krediti koje Kosovo uzima, biti deo konsolidovanog fonda koji se koristi u različite svrhe za pokriće mera koje je Vlada već usvojila.Ostale vesti

Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020