Vesti
Društvo

Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra

Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kosovski Trust (Foto ilustracija)

Prema podacima Fonda, gubitak za tri meseca ove godine procenjuje se na 103,3 miliona evra. Iz Fonda ističu da na ulagače koji se penzionišu ove godine neće uticati pad investicija.

"Odbor direktora doneo je konzervativni portfolio, na koji neće uticati pad finansijskih tržišta. Dakle, doprinosi penzionisanih tokom 2020. godine neće biti pod uticajem kolapsa finansijskih tržišta. Stvaranje ovog portfolia bio je jedini legalni način koji je trenutno dostupan Fondu penzijske štednje kako bi zaštitili ljude koji će se penzionisati tokom godine“, rečeno je iz Fonda.

Fond upravlja sa više od 1,8 milijardi evra ili 14 odsto manje nego na kraju 2019. godine.

Bivši član Odbora fonda Fljamur Keka kaže da se zbog nedostatka podataka ne može dokazati uticaj odluke odbora o uspostavljanju konzervativnog portfolia.

"Recesija koja je započela u svetu uticaće i na usporavanje povratka ekonomskih aktivnosti, što je takođe povezano sa mogućnošću povećanja finasijskih performansi instrumenata, posebno akcija. Pri tome je od velike važnosti sposobnost Fonda da pravovremeno rasporedi finansijske resurse i prave instrumente, što bi pozitivno uticalo ne samo na povrat, već i na najpovoljniju poziciju na tržištu za povećanje vrednosti penzijskih doprinosa“, rekao je Keka.

Stručnjak za finansije Fljorin Aljiu kaže da je Fond uložio u tržište obveznica, a pad ekonomske aktivnosti povećao je dugove mnogih zemalja članica Evropske unije. Kritikovao je Fond zbog netransparentnosti.

"Moramo znati detalje o bilo kakvim rizicima i mogućnosti gubitka, a ne samo objavljivati gubitke na zvaničnoj veb stranici Fonda. To je neprihvatljivo. Nakon okončanja pandemije, treba liberalizovati drugi penzioni stub da građani biraju fond gde žele da uplaćuju svoje doprinose“, rekao je Aljiu.

Fond je 2019. godinu završio sa pozitivnim učinkom investicija. Dobit od investicija je iznosio 161 milion evra, prenosi Koha.Ostale vesti

Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020
“Žene širom sveta da se ujedine”
Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ujedno počinje i akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Direktorka NVO „Žensko pravo“ Ružica Simić je za RTV Kim kazala da je cilj ove akcije da se “žene oraginuzuju, budu složne i da pomažu jedna drugoj”.
  • 25.11.2020