Vesti
Društvo

„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“

"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
Protest u Beogradu (Foto FoNet)

U Srbiji se održavaju protesti kojima nezadovoljni pokazuju neslaganje sa nedavnom najavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će tokom predstojećeg vikenda ponovo uvesti policijski čas zbog novog talasa epidemije koronavirusa. Demonstranti se već dve večeri žestoko sukobljavaju sa policijom, a nereda je bilo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Učesnici protesta u Beogradu su u sredu zatražili imenovanje novog Kriznog štaba i pozvali na odgovornost komandanta u policiji zbog brutalnog premlaćivanja više desetina ljudi. Pogrdna skandiranja i razne parole deo su folkolra koji neizbežno prati proteste.

Programski direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Marinković smatra da su protesti rezultat građanskog nepoverenja u poteze vlasti.

„Ovo što se trenutno dešava u Beogradu jeste neka vrsta posledice krize poverenja koja se stvorila u srpskom društvu posle objavljivanja nedavnih podataka da su informacije oko broja obolelih i broja umrlih sakrivane, ili prikrivane. Najava nekih rigoroznih mera je izgubila na kredibilitetu i narod je izašao na ulice da protestuje zbog toga“, kazao je Marinković u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević smatra da je ljudima dosadila takva vrsta režima i zabrana. On je mišljenja da protesti neće imati velike posledice po Srbe na Kosovu.

„Poznato je da su kosovski Srbi naviknuti da budu uz vlast, da ne kažem, budu disciplinovani. Kosovski Srbi, u slučaju da krenu veći i masovniji protesti, neće biti spremeni da u nekom ogromnom broju izađu i izraze svoja nezadovoljstva, a ja mislim da ima dosta nezadovoljnoih ljudi“, rekao je Dimitrijević.

Iako su, formalno, protesti počeli zbog najavljenih mera, „oni se polako pretvarao u proteste vezane za Kosovo“, istakao je Marinković.

„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se kosovski Srbi uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast. Svaka nestabilnost u Srbiji ima određene posledice po Srbe na Kosovu, mada ne mislim da u ovom slučaju može doći do nekog pogoršanja bezbednosne situacije“, naveo je Marinković.

Komentarišući odlazak presednika Srbije Aleksandra Vučića u Pariz dok Srbiju potresaju protesti, Marinković je kazao da je Vučić otputovao „zbog najavljenih obećanja“.

„Ono što se dešava u Srbiji jeste posledica jednog odnosa vlasti prema pitanju Kosova, odnosa u kome nedostaju konsultacije, nedostaje komunikacija sa narodom. Dve godine nismo uspeli da saznamo šta je istinski plan predsednike Vučića i vladajuće stranke u vezi kosovskog pitanja. Ostavljeni smo da nagađamo, a u situaciji kada se puno nagađa, postoje ljudi koji mogu da interpretiraju namere Srbije da prizna Kosovo ili da donese neka štetna rešenja“, istakao je Marinković.

Darko Dimitrijević je naveo da Aleksandar Vučić ima „svoj način da iznenadi javnost i građane“.

„To je još jedan od njegovih tipičnih poteza, da na neki način pokaže koliko je bitan i koliko je važan u svakoj priči, pa i u ovoj. Osvrnuću se na poruku kojom on građanima poručuje da ide da se bori za Srbiju. Sada, koliko je ta borba prava, iskrena i tačna, neka o tome sudi narod“, kazao je Dimitrijević.

Na letu za Pariz na sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Aleksandar Vučić je objavio video-poruku na Instagram profilu "Budućnost Srbije".

U poruci je nezadovoljne građane koji protestuju protiv diktature, medijskog mraka, pokradenih izbora, loše ekonomske situacije, nesposobnosti režima da opremi bolnice, probema sa Kosovom i najavljivanja novih vanrednih mera nazvao kriminalcima, nasilnicima i huliganima.

 Ostale vesti

Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021
Svetosavski paketići za decu iz Osojana

Deca iz Osojana u opštini Istok dobiće ove godine za školsku slavu Svetog Savu, poklon paketiće Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke.

  • 24.01.2021
Kovid-19 na Kosovu izazvao nezaposlenost, siromaštvo, nasilje u porodici
Kovid-19 na Kosovu je doveo do rasta nezaposlenosti i siromaštva, gubitka prihoda, nesigurnosti na poslu, kašnjenja u obrazovanju, povećanog nasilja u porodici, poteškoća u pristupu uslugama reproduktivnog zdravlja i stagnacije u napretku ka rodnoj ravnopravnosti, pokazuje analiza agencija Ujedinjenih nacija.
  • 23.01.2021
Bujanovačke: Srbi i Albanci zajedno na vakcinaciji u Bujanovcu

Stanovnici Kosova, među kojima ima i Albanaca, vakcinišu se protiv koronavirusa u Domu zdravlja u Bujanovcu, prenosi portal Bujanovačke. Međutim, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi demantovao je ove navode.

  • 22.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih domaćinstava
Opština Gračanica u saradnji sa JKP “Ekologija” počela je sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti. Nakon poplave, porodica Grbić iz Gornje Gušterice pokušava da pronađe način da ponovo stane na noge i osposobi restoran i svečanu salu koji su usled vodene stihije zatvoreni za posetioce.
  • 22.01.2021
Nastavnicima pri kosovskom sistemu od 2023. godine 13. plata
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti kazao je na sastanku sa predstvnicima USONK-a (Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke ) da će nastavno osoblje pri kosovskom obrazovnom sistemu počev od 2023. godine primati 13. platu.
  • 22.01.2021