Vesti
Društvo

„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“

"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
Protest u Beogradu (Foto FoNet)

U Srbiji se održavaju protesti kojima nezadovoljni pokazuju neslaganje sa nedavnom najavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će tokom predstojećeg vikenda ponovo uvesti policijski čas zbog novog talasa epidemije koronavirusa. Demonstranti se već dve večeri žestoko sukobljavaju sa policijom, a nereda je bilo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Učesnici protesta u Beogradu su u sredu zatražili imenovanje novog Kriznog štaba i pozvali na odgovornost komandanta u policiji zbog brutalnog premlaćivanja više desetina ljudi. Pogrdna skandiranja i razne parole deo su folkolra koji neizbežno prati proteste.

Programski direktor NVO „Aktiv“ Miodrag Marinković smatra da su protesti rezultat građanskog nepoverenja u poteze vlasti.

„Ovo što se trenutno dešava u Beogradu jeste neka vrsta posledice krize poverenja koja se stvorila u srpskom društvu posle objavljivanja nedavnih podataka da su informacije oko broja obolelih i broja umrlih sakrivane, ili prikrivane. Najava nekih rigoroznih mera je izgubila na kredibilitetu i narod je izašao na ulice da protestuje zbog toga“, kazao je Marinković u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević smatra da je ljudima dosadila takva vrsta režima i zabrana. On je mišljenja da protesti neće imati velike posledice po Srbe na Kosovu.

„Poznato je da su kosovski Srbi naviknuti da budu uz vlast, da ne kažem, budu disciplinovani. Kosovski Srbi, u slučaju da krenu veći i masovniji protesti, neće biti spremeni da u nekom ogromnom broju izađu i izraze svoja nezadovoljstva, a ja mislim da ima dosta nezadovoljnoih ljudi“, rekao je Dimitrijević.

Iako su, formalno, protesti počeli zbog najavljenih mera, „oni se polako pretvarao u proteste vezane za Kosovo“, istakao je Marinković.

„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se kosovski Srbi uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast. Svaka nestabilnost u Srbiji ima određene posledice po Srbe na Kosovu, mada ne mislim da u ovom slučaju može doći do nekog pogoršanja bezbednosne situacije“, naveo je Marinković.

Komentarišući odlazak presednika Srbije Aleksandra Vučića u Pariz dok Srbiju potresaju protesti, Marinković je kazao da je Vučić otputovao „zbog najavljenih obećanja“.

„Ono što se dešava u Srbiji jeste posledica jednog odnosa vlasti prema pitanju Kosova, odnosa u kome nedostaju konsultacije, nedostaje komunikacija sa narodom. Dve godine nismo uspeli da saznamo šta je istinski plan predsednike Vučića i vladajuće stranke u vezi kosovskog pitanja. Ostavljeni smo da nagađamo, a u situaciji kada se puno nagađa, postoje ljudi koji mogu da interpretiraju namere Srbije da prizna Kosovo ili da donese neka štetna rešenja“, istakao je Marinković.

Darko Dimitrijević je naveo da Aleksandar Vučić ima „svoj način da iznenadi javnost i građane“.

„To je još jedan od njegovih tipičnih poteza, da na neki način pokaže koliko je bitan i koliko je važan u svakoj priči, pa i u ovoj. Osvrnuću se na poruku kojom on građanima poručuje da ide da se bori za Srbiju. Sada, koliko je ta borba prava, iskrena i tačna, neka o tome sudi narod“, kazao je Dimitrijević.

Na letu za Pariz na sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Aleksandar Vučić je objavio video-poruku na Instagram profilu "Budućnost Srbije".

U poruci je nezadovoljne građane koji protestuju protiv diktature, medijskog mraka, pokradenih izbora, loše ekonomske situacije, nesposobnosti režima da opremi bolnice, probema sa Kosovom i najavljivanja novih vanrednih mera nazvao kriminalcima, nasilnicima i huliganima.

 Ostale vesti

Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020