Kosovski sindikat obrazovanja odbio ponudu, štrajk nastavljen

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture (USONK) odbacio je sinoć ponudu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o povećanju plata za 10% za nastavnike, čime je nastavljen štrajk u školama koje nastavu izvode po kosovskom sistemu obrazovanja.

Podeli ovaj članak sa:
 • Kosovski sindikat obrazovanja nastavlja štrajk (Foto: RTK)

Povećanje koeficijenta za 10% za zaposlene u prosveti koje je Vlada Kosova ponudila ne zadovoljava zahteve Sindikata jer ponudom nisu obuhvaćeni tehničko osoblje, administrativni radnici i kompletan univerzitetski sistem.

Štrajk prosvetara koji je počeo 14. januara na Kosovu nastavljen je.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj juče je izjavio da je Vlada Kosova izdvojila 20 miliona evra godišnje za povećanja plata u obrazovanju i da su za ovo značajno povećanje plata glasale sve stranke i da je podržano od strane Ministarstva finansija.

Prosvetari zahtevaju povećanje koeficijenata plata u novom zakonu o platama za 30 odsto i odlučni su da štrajkuju do ispunjenja njihovog zahteva.

Drugo polugodište u kosovskim školama iako je trebalo kalendarom, nije počelo prošle nedelje zbog štrajka.

Nastava u školama na Kosovu u kojima deca pohađaju nastavu po srpskom obrazovnom sistemu odvija se po planu i programu.

Ostale vesti

 • Svečanom akademijom obeležen Dan studenata PU

  Svečanom akademijom obeležen Dan studenata PU

  Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležen je svečanom akademijom na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici. Sa akademije je poručeno da je misija studenata da ostave pozitivan trag na budućnost KiM i da je ulaganje u njih, ulaganje u budućnost.

 • Manje smeća, više cveća

  Manje smeća, više cveća

  Najveći zagađivač u Gračanici i okolini je „Jalovište“ , odnosno otpad iz rudnika u Kišnici koji u sebi sadrži štetne materije. Zagađene su i reke, a zelene površine zagađuju sami građani stvarajući divlje deponije. Akcijom čišćenja i sadnjom cveća, Odeljenje za zaštitu životne sredine obeležilo je Dan planete zemlje.

 • Kosovo sa najvišom stopom siromaštva u regionu

  Kosovo sa najvišom stopom siromaštva u regionu

  Kosovo i dalje ima najvišu stopu siromaštva u regionu jugoistočne Evrope - 34 posto stanovništva živi u dubokom siromaštvu sa dnevnim prihodom ispod 1,55 evra, a 12 odsto živi u ekstremnom siromaštvu, piše Gazeta Express.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane