Vesti
Društvo

Kosovski obrazovni sistem među najgorima na svetu

Rezultati PISA testiranja rangiraju Kosovo kao jednu od zemalja sa najnižim rezultatima iz matematike, prirodnih nauka i čitanja, zaostajući iza svojih regionalnih partnera, javlja portal "Priština insajt".

Kosovski obrazovni sistem među najgorima na svetu
Ilustracija (rand.org)

U svojoj prvoj godini učešća, Kosovo je rangirano kao jedna od poslednje tri zemlje među 72 učesnika koji su radili PISA test u 2015. godini.

PISA, program za međunarodno testiranje studenata, testirao je kosovske 15-godišnje učenike (koji nastavu pohađaju po Prištinskom planu i programu), u poznavanju prirodnih nauka, matematike i čitanja. Rezultati, objavljeni u utorak u Parizu, otkrivaju da je Kosovo postiglo veoma nizak rezultat u sve tri kategorije, javlja "Priština insajt", a jedine zemlje koje su ispod Kosova su Alžir i Dominikanska Republika.

Andresa Šlajher, šef odeljenja i koordinator OECD-PISA, rekla je da je problematično to što su najugroženiji učenici u nekim zemljama postigli više od najprivilegovanijih učenika na Kosovu.

"Razmislite o tome na ovaj način. Deset posto najugroženijih učenika u Portugalu su bolji od 10 posto najprivilegovanijih učenika na Kosovu", rekla je Šlajher za Priština insajt.

Ministar prosvete Arsim Bajrami održao je danas javno predstavljanje PISA rezultata, i izjavio da "Kosovo prihvata rezultate i neće da ih ospori", kao i da ti "rezultati nisu neočekivani".

On je rekao da su na Kosovu u toku reforme u različitim oblastima, kao što su revizija udžbenika, planova i programa, kao i novi sistem vrednovanja nastavnika.

Upravo prema PISA zvaničnicima, nastavnici su ključ za poboljšanje kvaliteta obrazovanja uopšte.

Srbija je u PISA studiji učestvovala od 2003. godine, ali je zbog neažurnosti prosvetne administracije ispala iz istraživanja sporovedenog 2015. godine, pa će ponovo učestvovati tek u 2018-oj.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023