Vesti
Društvo

Kosovski institut za pravosuđe: Nedostaci u reformi pravosuđa

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj, komentarišući najavljene reforme u kosovskom pravosuđu, rekao je danas da, prema mišljenju Venecijanske komisije one imaju velike nedostatke, prenosi Beta.

Kosovski institut za pravosuđe: Nedostaci u reformi pravosuđa
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Kako je rekao, reforme podrazumevaju oblast provere nelegalno stečene imovine i osnivanje Biroa za vertifikaciju i konfiskaciju nelegalno stečene imovine, a stav Venecijanske komisije razlikuje se od stava Vlade Kosova.

Reagujući na izjavu ministarke pravde Albulene Hadžiju, koja je rekla da su dobili „zeleno svetlo” za sprovođenje tih procesa, Miftaraj ističe da je samo provera dobila „zeleno svetlo”, ali ne onako kako je tražila vlada.

Dodao je i da vladin predlog o Birou, prema oceni Venecijanske komisije, ima velike nedostatke koji „narušavaju pravnu sigurnost, narušavaju postojeci sistem, krše osnovna prava i slobode”.

„Ipak, dobar početak, a sada i zahtev da se tačku po tačku implementira u praksi prema preporukama u mišljenju. Izazov je ubediti međunarodne partnere i postići politički konsenzus”, napisao je na fejsbuku.

Ministarka pravde Hadžiju rekla je ranije danas da je Venecijanska komisija dala „zeleno svetlo” za početak reforme pravosuđa i osnivanje Biroa za verifikaciju i konfiskaciju nelegalno stečene imovine i dodala je da će se u sklopu provera krenuti od „rukovodilaca pravosudnih institucija”.Ostale vesti

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

  • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
  • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

  • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

  • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

  • 07.02.2023
Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023