Vesti
Društvo

Kosovski institut za pravosuđe: Nedostaci u reformi pravosuđa

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj, komentarišući najavljene reforme u kosovskom pravosuđu, rekao je danas da, prema mišljenju Venecijanske komisije one imaju velike nedostatke, prenosi Beta.

Kosovski institut za pravosuđe: Nedostaci u reformi pravosuđa
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Kako je rekao, reforme podrazumevaju oblast provere nelegalno stečene imovine i osnivanje Biroa za vertifikaciju i konfiskaciju nelegalno stečene imovine, a stav Venecijanske komisije razlikuje se od stava Vlade Kosova.

Reagujući na izjavu ministarke pravde Albulene Hadžiju, koja je rekla da su dobili „zeleno svetlo” za sprovođenje tih procesa, Miftaraj ističe da je samo provera dobila „zeleno svetlo”, ali ne onako kako je tražila vlada.

Dodao je i da vladin predlog o Birou, prema oceni Venecijanske komisije, ima velike nedostatke koji „narušavaju pravnu sigurnost, narušavaju postojeci sistem, krše osnovna prava i slobode”.

„Ipak, dobar početak, a sada i zahtev da se tačku po tačku implementira u praksi prema preporukama u mišljenju. Izazov je ubediti međunarodne partnere i postići politički konsenzus”, napisao je na fejsbuku.

Ministarka pravde Hadžiju rekla je ranije danas da je Venecijanska komisija dala „zeleno svetlo” za početak reforme pravosuđa i osnivanje Biroa za verifikaciju i konfiskaciju nelegalno stečene imovine i dodala je da će se u sklopu provera krenuti od „rukovodilaca pravosudnih institucija”.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022