Vesti
Društvo

Kosovski Albanci traže od Srbije zaostale penzije

Predstavnici albanskih penzionera na Kosova ponovo su zatražili od kosovskih vlasti i međunarodne zajednice da izvrše pritisak na Srbiju kako bi rešila pitanje kompenzacije penzija.
Kosovski Albanci traže od Srbije zaostale penzije
Foto ilustracija

Predsednik Saveza penzionera Kosova Šaban Kajtazi zatražio je od Komiteta Saveta Evrope da obaveže Srbiju da Albancima s izmiri zaostale penzije. Oni tvrde da im država Srbija duguje čak dve milijarde evra.

Nekadašnji ministar u kosovskom Ministarstvu za rad i socijalno staranje Nenad Rašić, kaže da se zahtevi za penzije odnose na one koji su radili u preduzećima u centralnoj Srbiji ili u srpskim preduzećima na Kosovu do 1999.

Prema njegovim saznanjima, do 1999. njihov broj bio je oko 99.000, ali se s vremenom drastično smanjio i sada je oko 20.000.

Albanci tvrde da zahteva za penzije iz Srbije ima oko 50.000. Prema saznanjima "Novosti", pojedini Albanci koji smatraju da imaju pravo na penziju podnose zahteve srpskim advokatima na KiM.

“Albanci uglavnom ne prihvataju način na koji bi mogli da ostvare primanja iz Srbije. Većina njih ne želi ili ne poseduje srpska dokumenta”, kaže Rašić.

U Ministarstvu za rad u Beogradu kažu da je isplata penzija obustavljena 1999, po dolasku međunarodnih snaga.

“Od tada je sva dokumentacija nedostupna Fondu. Uspostavljen je paralelni penzijski sistem. Pravo na osnovnu penziju na KiM na teret budžeta Kosova imaju svi koji su navršili 65 godina života, s tim da se ona uvećava za sve penzionere koji su 15 godina bili osiguranici prethodnog fonda”, kažu u Ministarstvu.

Uprkos problemima, uspostavljena je isplata penzija i drugih prava stečenih na području KiM svim korisnicima koji su dostavili Fondu novu adresu stanovanja, bilo da su napustili to područje ili su nastavili tamo da žive.

“Po donošenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 17. aprila 2012, obezbeđeno je svim ranijim korisnicima penzije s teritorije KiM da podnesu zahtev za ponovnu uspostavu isplate”, kažu u Ministarstvu.

Do sada je Fond primio oko 12.000 zahteva sa KiM i uspostavio isplatu svima koji su za to ispunjavali uslove. Razlog odbijanja je najčešće nekompletna dokumentacija, dok je manji broj odbijen jer prima penziju od privremenih organa, što Zakon o PIO ne prihvata.Ostale vesti

Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu
Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.
  • 09.05.2021