Vesti
Društvo

Kosovska vozačka dozvola na pametnom telefonu

Stanovnici Kosova dobili su priliku da prvi u svetu isprobaju "Mobilnu vozačku dozvolu", aplikaciju za pametne telefone preko koje će policija moći da ih identifikuje, ukoliko iz nekog razloga nisu poneli svoju vozačku.
Kosovska vozačka dozvola na pametnom telefonu
Mobilna vozačka dozvola (Foto Kim)

Aplikacija RKSmobileID je trenutno dostupna samo na engleskom jeziku, a na dva službena jezika na Kosovu biće dostupna nakon probnog perioda.

U pitanju je čitač vozačkih dozvola koji funkcioniše slično kao čitač ličnih karata i radi po istom principu, objašnjava viši potpredsednik kompanije "Veridos" Ljabinot Kareti. Aplikacija generiše bar kod koji se može očitati drugim "pametnim" uređajem i tako pristupiti podacima iz dokumenta.

"Očitavanje vozačkih dozvola ima mnoge prednosti. Na primer, možete integrisati novi sistem kažnjavanja putem oduzimanja poena, tako da policajac koji bude očitao vozačku dozvolu, može saznati da li je vozačka dozvola prava, detaljnije podatke o vozaču, da li su vlasniku vozačke dozvole oduzeti poeni, da li redovno plaća saobraćajne kazne. Ovo će biti od koristi i osiguravajućim kompanijama koje će imati detaljniji uvid u istoriju vozača", kazao je Kareti.

Kako tvrde iz Ministrastva unutrašnih poslova ova aplikacija, koja prikazuje podatke iz vozačke dozvole, je laka i bezbedna za korišćenje.

"Sada testiramo ovu aplikaciju i posle nekoliko tehničkih testova koji su predviđeni, građani će moći da je koriste. Građani nisu dužni da imaju ovu aplikaciju", kazao je kosovski ministar unutrašnjih poslova Fljamur Sefaj, dodajući da će i građani na severu Kosova moći da koriste ovu aplikaciju.

Na pitanje novinara RTV Kim "kako to su građani Kosova prvi dobili mogućnost da isprobaju ovakvu aplikaciju", predstavnik kompanije nemačke kompanije "Veridos" Herman Stercinger odgovara:

"Radimo pilot studije i u drugim zemljama, ali na Kosovu smo pronašli tim koji može da predstavi mobilne vozačke dozvole. Mi smo ponosni što možemo ovde to da realizujemo. Ova aplikacija je veoma bitna jer se svet inače seli u mobilne aplikacije", kazao je Herman Stercinger.

Projekat "Mobilna vozačka dozvola" pokrenulo je Ministrastvo unutrašnjih poslova Kosova preko Agencije za Civilnu registraciju, uz podršku nemačke kompanije "Veridos".Ostale vesti

Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021