Vesti
Društvo

Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Deo mera odnosi se na smanjenje broja radnika u administraciji i rad od kuće ili on-lajn, zatvaranje svih kancelarija, kako institucija, tako i privatnih biznisa u kojima je bilo radnika koji su pozitivni na kovid-19 i izolacija kontakata zaraženih u trajanju od 14 dana.

Kontaktima obolelih se savetuje da, pored dvonedeljne izolacije, prate svoje zdravstveno stanje i odmah se obrate zdravstvenim institucijama ukoliko osete neki od simptoma (temperaturu, kašalj, otežano disanje ili dijareju).

Takođe, sanitarnim i opštinskim inspekcijama je naloženo da deluju u slučajevima nepridržavanja preporuka kosovskog Instituta za javno zdravlje, kao i da uz asistenciju policije nadgledaju sve potvrđene slučajeve zaraze.

Još neke od mera koje se odnose na institucije, posebno one u kojima se radi sa šaltera, su i obaveza nošenja maski i od strane zaposlenih i od strane stranki, održavanje fizičke distance od 2 metra u redu i redovno provetravanje prostorija, a sprovodiće se i rigorozna kontrola nošenja maski na ulazu u institucije.

Maske moraju nositi i zaposleni u prodajnim i ugostiteljskim objektima, ali i svi u javnom prevozu i taksi vozilima. Dezinfekcija vozila je obavezna dva puta dnevno, a preporučuje se i otvaranje prozora.

Ugostiteljski objekti u obavezi su i da gostima stave na raspolaganje sredstva za dezinfekciju.

Pogrebne ceremonije mogu se obavljati samo u bliskom porodičnom krugu, a propisane su i dodatne mere zaštite u staračkim domovima. Istovremeno, zabranjena je i poseta članova porodice osobama u bolnicama.

Okupljanje više od 50 ljudi na otvorenom i zatvorenom je zabranjeno.

Takođe, ministarstvo će zatražiti od lokalnih samouprava da uspostave lokalne štabove.

Kao odgovor na povećani broj obolelih od kovid-19 na Kosovu, ali i jučerašnje izjave kosovskog premijera, Avdulaha Hotija da je Infektivna klinika u Prištini „prenatrpana“, najavljeno je proširenje kapaciteta za lečenje ovih pacijenata, i da će dve klinike biti preuređene u kovid klinike.

Osim dermatologije, pulmologije i sportske medicine, na raspolaganju kovid-19 pacijentima biće i neurologija i psihijatrija, sa po 70 kreveta.

Ujedno se očekuje da će se u ustanovi za sportsku medicinu proširiti kapaciteti za još 50 kreveta, potvrdio je za Gazetu ekspres Basri Sejdiu, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020