Vesti
Društvo

Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Deo mera odnosi se na smanjenje broja radnika u administraciji i rad od kuće ili on-lajn, zatvaranje svih kancelarija, kako institucija, tako i privatnih biznisa u kojima je bilo radnika koji su pozitivni na kovid-19 i izolacija kontakata zaraženih u trajanju od 14 dana.

Kontaktima obolelih se savetuje da, pored dvonedeljne izolacije, prate svoje zdravstveno stanje i odmah se obrate zdravstvenim institucijama ukoliko osete neki od simptoma (temperaturu, kašalj, otežano disanje ili dijareju).

Takođe, sanitarnim i opštinskim inspekcijama je naloženo da deluju u slučajevima nepridržavanja preporuka kosovskog Instituta za javno zdravlje, kao i da uz asistenciju policije nadgledaju sve potvrđene slučajeve zaraze.

Još neke od mera koje se odnose na institucije, posebno one u kojima se radi sa šaltera, su i obaveza nošenja maski i od strane zaposlenih i od strane stranki, održavanje fizičke distance od 2 metra u redu i redovno provetravanje prostorija, a sprovodiće se i rigorozna kontrola nošenja maski na ulazu u institucije.

Maske moraju nositi i zaposleni u prodajnim i ugostiteljskim objektima, ali i svi u javnom prevozu i taksi vozilima. Dezinfekcija vozila je obavezna dva puta dnevno, a preporučuje se i otvaranje prozora.

Ugostiteljski objekti u obavezi su i da gostima stave na raspolaganje sredstva za dezinfekciju.

Pogrebne ceremonije mogu se obavljati samo u bliskom porodičnom krugu, a propisane su i dodatne mere zaštite u staračkim domovima. Istovremeno, zabranjena je i poseta članova porodice osobama u bolnicama.

Okupljanje više od 50 ljudi na otvorenom i zatvorenom je zabranjeno.

Takođe, ministarstvo će zatražiti od lokalnih samouprava da uspostave lokalne štabove.

Kao odgovor na povećani broj obolelih od kovid-19 na Kosovu, ali i jučerašnje izjave kosovskog premijera, Avdulaha Hotija da je Infektivna klinika u Prištini „prenatrpana“, najavljeno je proširenje kapaciteta za lečenje ovih pacijenata, i da će dve klinike biti preuređene u kovid klinike.

Osim dermatologije, pulmologije i sportske medicine, na raspolaganju kovid-19 pacijentima biće i neurologija i psihijatrija, sa po 70 kreveta.

Ujedno se očekuje da će se u ustanovi za sportsku medicinu proširiti kapaciteti za još 50 kreveta, potvrdio je za Gazetu ekspres Basri Sejdiu, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Kosova.Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020