Vesti
Društvo

Kosovska vlada usvojila nacrt odluke o "hitnim merama za snabdevanje energijom"

Kosovska vlada usvojila je nacrt odluke o "hitnim merama u snabdevanju energijom". Ovim nacrtom odluke nije predviđeno preduzimanje konkretnih mera, već je predviđeno formiranje Tehničkog odbora u okviru Ministarstva ekonomije u cilju identifikovanja i iznošenja preporuka za mere, saopštila je kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.
Kosovska vlada usvojila nacrt odluke o
Vlada Kosova (Foto Ekonomiaonline)

Sa druge strane, iz kosovske vlade navode da na osnovu ove odluke mogu da se predlože hitne mere u trajanju do šezdeset (60) dana od njenog stupanja na snagu.

U međuvremenu je objavljen i nacrt odluke u kojoj se navodi da hitne mere u snabdevanju električnom energijom uključuju - uspostavljanje ograničenja u snabdevanju potrošača energijom, i/ili utvrđivanje posebnih obaveza za energetska preduzeća.

Na kraju odluke se navodi i da ona stupa na snagu odmah, ali i da se po njenom usvajanju šalje kosovskoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

Preciziraju i da je kosovska vlada ovlašćena da Zakonom o energetici, članom 25, proglasi hitne mere u snabdevanju energijom, ako to preporuči, kako dodaju, Hitni tehnički odbor.

Više detalja o odboru dala je kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.

"Ovaj odbor će identifikovati i preporučiti sprovođenje mera za otklanjanje negativnih efekata nastalih okolnosti na osnovu kojih će Ministarstvo ekonomije doneti odluku i objaviti restriktivne mere. Na osnovu ovih preporuka, vlada će kao hitnu meru nametnuti posebne obaveze energetskim preduzećima u cilju rešavanja bilo kakvog iznenadnog ili dugoročnog nedostatka kapaciteta za proizvodnju energije, prenosnog kapaciteta ili distribucije energije", rekla je ona.

Navela je da nacrt ima za cilj zaštitu potrošača, zaštitu javne bezbednosti, kao i pružanje neophodnih usluga za upravljanje bezbednošću mreže, ali i bavljenje "kategorijom zaštićenih potrošača u skladu sa energetskim zakonodavstvom".

Očekuje se da će Tehnički odbor biti sastavljen od predstavnika svih relevantnih institucija kao što su Ministarstvo ekonomije, Regulatorna kancelarija za energiju (ERO), Operator prenosnog sistema i tržišta (KOSTT), Energetska korporacija Kosova (KEK), Operator distributivnog sistema (KEDS), Pružalac univerzalnih usluga (KESCO), Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Nezavisna komisija za rudnike i minerale i Kosovska uprava za konkurenciju.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022