Vesti
Društvo

Kosovska vlada radi na administrativnom uputstvu o cenama nafte

Udruženje naftnih kompanija, kao i opozicija na Kosovu već danima zahtevaju intervenciju vlasti kako bi se normalizovale cene goriva. Takođe već danima iz kosovske vlade poručuju da rade na administrativnom uputstvu, ali i odbijaju predlog o ukidanju akciza i PDV-a.

Kosovska vlada radi na administrativnom uputstvu o cenama nafte
Ilustracija (Foto Unsplash)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, saopštio je danas da vlada koju predvodi priprema administrativno uputstvo o cenama nafte.

Nakon značajnog rasta cena Kurti je danas saopštio da je ukidanje PDV-a i akciza na naftu „beskorisna politika“ koja će pomoći samo trgovcima, ali ne i građanima.

„Ukidanje PDV-a i akciza ne smatramo korisnom politikom jer ne pomaže onima kojima je to potrebno, a slučaj Nemačke je pokazao da svako ukidanje poreza na naftne derivate ne pomaže građanima, naprotiv, može samo da se poveća profiti trgovaca“, naveo je Kurti.

Precizira da je cilj njegove vlade da pomogne građanima socijalnom politikom, „a ne stvaranjem pretpostavki koje se na kraju pretvaraju u superprofit za trgovce, a ne u olakšanje za građane“.

„Izrađujemo administrativno uputstvo u vezi sa cenama nafte. Naš cilj je da zaštitimo potrošače nakon što uvezemo naftu i da u isto vreme vodimo računa da se tržište ne deformiše, tako da postoji ravnopravna konkurencija na tržištu“, rekao je Kurti.

Cena nafte na Kosovu trenutnose kreće oko 1,9 evra.

Indeks cena ukazuje da je gorivo u maju ove godine poskupela za 45,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

O tome da se radi na dokumentu, odnosno odluci u vezi sa cenama nafte, iz kosovske vlade poručuju već danima, odgovarajući na kritike dela opozicije koji traži upravo smanjenje ili ukidanje PDV-a i akciza.

Pre nekoliko dana je takođe kosovski ministar finansija, Hekuran Murati, povodom navoda opozicije kazao da bi se takvom odlukom samo uvećala zarada trgovaca.

Tada je ujedno kazao da će se odlukom kosovske vlade na kojoj se radi, utvrditi gornja cena i maksimalna profitna marža.

Sa druge strane, Udruženje naftaša Kosova nedavno je upozorilo na mogućnost zatvaranje benzinskih pumpi na celoj teritoriji Kosova, ukoliko Vlada ne uzme u obzir njihove zahteve.

Reagujući na nacrt odluke Vlade za utvrđivanje cene nafte, tražili su da se nastavi sa ekonomijom slobodnog tržišna, u skladu sa, kako su rekli, Ustavom Kosova.

Kao primer su naveli zemlje u regionu i EU koje su smanjile akcize na naftne derivate.

„Ukoliko navedeni zahtev Vlada ne uzme u obzir, onda je naš zahtev da se minimalne marže odrede na sledeći način, na osnovu sadašnjeg nivoa cena – veleprodaja 3%; maloprodaja – 12 odsto“, navodi se u pismu ovog udruženja upućenom Vladi.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022