Vesti
Društvo

Kosovska pogača, čestica duše

Kosovska pogača jedan je od najstarijih i najznačajnijih srpskih specijaliteta. Osim što je deo tradicije, ona kod Srba predstavlja i simbol gostoprimstva.
Kosovska pogača, čestica duše
Kosovska pogača (Foto Kim)

Iako je kosovsku pogaču u većini domova na centralnom Kosovu zamenio kupovni hleb, ona je i dalje neizostavan deo trpeze koja se priređuje povodom praznika i važnih događaja.

Domaćice je mese za rođenje deteta, krštenja, svadbe, slave, ali i sahrane.

Na koji način se priprema i po čemu je kosovska pogača specifična ispričala nam je domaćica Jelena Aksić.

"Za pripremu kosovske pogače potrebno je 600 ml vode, kilogram brašna, kašika šećera, so i kvasac, ulje i malo praška za pecivo. Kvasac se stavi u mlaku vodu, doda se sećer, pa zatim brašno, so i ulje. Kad kvasac nadođe, dodaje se brašno i mesi se otprilike 15 do 20 minuta. Pogača se zatim stavlja u podmazanu tepsiju, sačeka se malo i onda se peče na 250 stepeni, pola sata. Posle pečenja sledi struganje pogače", objašnjava Jelena.

Osim za svaki veći praznik, kosovska pogača se mesi i kada vam u goste dođu dragi prijatelji, kaže ova domaćica.

"Pogača se isključivo mesi za članove porodice i za goste koje stvrano volite i cenite. Zato se kaže da se u nju unose čestice duše i da je pogača meka kao duša", istakla je Aksićeva.

O kosovskoj pogači pesnikinja Radmila Todić Vulićević iz Prištine snimila je dokumentarni film "Pogačom omeđen ljudski život" koji je prikazan u Moskvi. Budući da se mesi za skoro svaki važniji događaj u životu ovdašnjih ljudi, Vulićevićeva  smatra da kosovska pogača u dom unosi svečanu atmosferu.

"U mom filmu jedna autentična Kosovka mesi pogaču i priča izvorno, sočno, kosovski, kosovački kao se to radi. Kroz to njeno mešenje vidimo drugu poruku, jer kada kosovka mesi pogaču, ona utire u nju deo svoje duše i želi da ona bude najbolja i najlepša. Kada smo snimili poslednji kadar filma, čin sahrane, došli smo zaključka da razlike između života i smrti nema, kao što nema razlike između pogače i duše", kazala je Vulićevićeva.

U srpskim restoranima na centralnom Kosovu domaća pogača je neizostavni deo menija. Tako je u gračaničkom restoranu "Etno kuća" ova pogača jedan od specijaliteta.

"Domaća pogača je specijalitet koji je na prvom mestu. Uvek kada imam neku rezervaciju, svi traže domaću kosovsku pogaču. Pošto je moj restoran na glasu po dobroj kuhinji, stranci, ali i u poslednje vreme i Albanci, uživaju u tradicionalnoj srpskoj kuhinji", kazao nam je vlasnik ovog restorana Milorad Nikolić.

Pogača se ne seče, već se lomi. Ona predstavlja i simbol gostoprimstva kod Srba, pa se do danas zadržao stari običaj da se gosti prvo služe pogačom i solju.Ostale vesti

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

  • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
  • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

  • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

  • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

  • 07.02.2023
Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023