Vesti
Društvo

Kosovska pogača, čestica duše

Kosovska pogača jedan je od najstarijih i najznačajnijih srpskih specijaliteta. Osim što je deo tradicije, ona kod Srba predstavlja i simbol gostoprimstva.
Kosovska pogača, čestica duše
Kosovska pogača (Foto Kim)

Iako je kosovsku pogaču u većini domova na centralnom Kosovu zamenio kupovni hleb, ona je i dalje neizostavan deo trpeze koja se priređuje povodom praznika i važnih događaja.

Domaćice je mese za rođenje deteta, krštenja, svadbe, slave, ali i sahrane.

Na koji način se priprema i po čemu je kosovska pogača specifična ispričala nam je domaćica Jelena Aksić.

"Za pripremu kosovske pogače potrebno je 600 ml vode, kilogram brašna, kašika šećera, so i kvasac, ulje i malo praška za pecivo. Kvasac se stavi u mlaku vodu, doda se sećer, pa zatim brašno, so i ulje. Kad kvasac nadođe, dodaje se brašno i mesi se otprilike 15 do 20 minuta. Pogača se zatim stavlja u podmazanu tepsiju, sačeka se malo i onda se peče na 250 stepeni, pola sata. Posle pečenja sledi struganje pogače", objašnjava Jelena.

Osim za svaki veći praznik, kosovska pogača se mesi i kada vam u goste dođu dragi prijatelji, kaže ova domaćica.

"Pogača se isključivo mesi za članove porodice i za goste koje stvrano volite i cenite. Zato se kaže da se u nju unose čestice duše i da je pogača meka kao duša", istakla je Aksićeva.

O kosovskoj pogači pesnikinja Radmila Todić Vulićević iz Prištine snimila je dokumentarni film "Pogačom omeđen ljudski život" koji je prikazan u Moskvi. Budući da se mesi za skoro svaki važniji događaj u životu ovdašnjih ljudi, Vulićevićeva  smatra da kosovska pogača u dom unosi svečanu atmosferu.

"U mom filmu jedna autentična Kosovka mesi pogaču i priča izvorno, sočno, kosovski, kosovački kao se to radi. Kroz to njeno mešenje vidimo drugu poruku, jer kada kosovka mesi pogaču, ona utire u nju deo svoje duše i želi da ona bude najbolja i najlepša. Kada smo snimili poslednji kadar filma, čin sahrane, došli smo zaključka da razlike između života i smrti nema, kao što nema razlike između pogače i duše", kazala je Vulićevićeva.

U srpskim restoranima na centralnom Kosovu domaća pogača je neizostavni deo menija. Tako je u gračaničkom restoranu "Etno kuća" ova pogača jedan od specijaliteta.

"Domaća pogača je specijalitet koji je na prvom mestu. Uvek kada imam neku rezervaciju, svi traže domaću kosovsku pogaču. Pošto je moj restoran na glasu po dobroj kuhinji, stranci, ali i u poslednje vreme i Albanci, uživaju u tradicionalnoj srpskoj kuhinji", kazao nam je vlasnik ovog restorana Milorad Nikolić.

Pogača se ne seče, već se lomi. Ona predstavlja i simbol gostoprimstva kod Srba, pa se do danas zadržao stari običaj da se gosti prvo služe pogačom i solju.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022