Vesti
Društvo

Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga

Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Ilustracija (Foto Radio Kontakt Plus)

Vožnja na relaciji Kosovska Mitrovica - Zvečan, ali i na ostalim gradskim relacijama, sada košta 150 dinara. Poskupljenja na ostalim prigradskim i međugradskim pravcima su i viša.

Tako je sada taksi vožnja od Kosovske Mitrovice do Zubinog Potoka 1.500, umesto 1.400 dinara, koliko je bila.

Iz udruženja taksista za Radio Kontakt Plus kažu, da oni nisu srećni zbog ove odluke, ali da su zbog poskupljenja goriva i održavanja vozila, bili prinuđeni na ovu nepopularnu meru povećanja cena.

"Gume su poskuple, ulje je poskupelo, gorivo je poskupelo, cela amortizacija je poskupela (...) Samo je gorivo tri puta poskupelo za mesec dana. Mi cene nismo menjali tri godine, od 2018. Sa ovim cenama bili smo u gubitku, morali smo da formiramo nove", kažu iz udruženja.

Građani, iako svesni da su poskupeli mnogi proizvodi, nikako ne opravdavaju ovo povećanje cena, i smatraju da je za gradsku i vožnju od Kosovske Mitrovice do Zvečana poskupljenje od 50 odsto previsoko.

„Inače se ne vozim taksijem, čuo sam da je poskupeo, tek sad neću da se vozim taksijem“, kategoričan je naš sagovornik.

„Nisam čula, jutros se nisam vozila taksijem. Ne mogu da verujem da je opet došlo do toga“, odgovor je naše druge sagovornice.

Jedan naš sugrađanin nije siguran koliko će sada koristiti usluge taksija. Ipak, priznaje, da ima pravaca gde ne može drugačije.

„Zavisi od puta gde ću da idem“, kaže on.

„Stvarno je katastrofa, još malo nećemo imati para da se vozimo od Mitrovice do Zvečana“, zabrinuta je još jedna sugrađanka.

„Da, čula sam, i ne pada mi na pamet da se vozim taksijem, stvarno nema smisla“, revoltirana je još jedna Mitrovčanka.

Koliko će povećanje cena zaista uticati na korišćenje taksi usluge, videćemo, s obzirom na to da se ljudi ovde u velikoj meri služe taksijem kao prevoznim sredstvom. Neretko i na kratkim relacijama.

Na prostoru Kosovske Mitrovice i Zvečana funkcioniše šest taksi službi.Ostale vesti

Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022