Vesti
Društvo

Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga

Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Ilustracija (Foto Radio Kontakt Plus)

Vožnja na relaciji Kosovska Mitrovica - Zvečan, ali i na ostalim gradskim relacijama, sada košta 150 dinara. Poskupljenja na ostalim prigradskim i međugradskim pravcima su i viša.

Tako je sada taksi vožnja od Kosovske Mitrovice do Zubinog Potoka 1.500, umesto 1.400 dinara, koliko je bila.

Iz udruženja taksista za Radio Kontakt Plus kažu, da oni nisu srećni zbog ove odluke, ali da su zbog poskupljenja goriva i održavanja vozila, bili prinuđeni na ovu nepopularnu meru povećanja cena.

"Gume su poskuple, ulje je poskupelo, gorivo je poskupelo, cela amortizacija je poskupela (...) Samo je gorivo tri puta poskupelo za mesec dana. Mi cene nismo menjali tri godine, od 2018. Sa ovim cenama bili smo u gubitku, morali smo da formiramo nove", kažu iz udruženja.

Građani, iako svesni da su poskupeli mnogi proizvodi, nikako ne opravdavaju ovo povećanje cena, i smatraju da je za gradsku i vožnju od Kosovske Mitrovice do Zvečana poskupljenje od 50 odsto previsoko.

„Inače se ne vozim taksijem, čuo sam da je poskupeo, tek sad neću da se vozim taksijem“, kategoričan je naš sagovornik.

„Nisam čula, jutros se nisam vozila taksijem. Ne mogu da verujem da je opet došlo do toga“, odgovor je naše druge sagovornice.

Jedan naš sugrađanin nije siguran koliko će sada koristiti usluge taksija. Ipak, priznaje, da ima pravaca gde ne može drugačije.

„Zavisi od puta gde ću da idem“, kaže on.

„Stvarno je katastrofa, još malo nećemo imati para da se vozimo od Mitrovice do Zvečana“, zabrinuta je još jedna sugrađanka.

„Da, čula sam, i ne pada mi na pamet da se vozim taksijem, stvarno nema smisla“, revoltirana je još jedna Mitrovčanka.

Koliko će povećanje cena zaista uticati na korišćenje taksi usluge, videćemo, s obzirom na to da se ljudi ovde u velikoj meri služe taksijem kao prevoznim sredstvom. Neretko i na kratkim relacijama.

Na prostoru Kosovske Mitrovice i Zvečana funkcioniše šest taksi službi.Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021