Vesti
Društvo

Kosovska Mitrovica: Obeležen Dan boraca

Polaganjem cveća na spomenik na Partizanskom brdu, Spomeniku istine  i na spomen ploču Braća Milić predstavnici opštinske organizacije SUBNOR-a Kosovska Mitrovica, Udruženja boraca rata 1999. godine i članovi porodica, obeležili su danas Dan borca.

Kosovska Mitrovica: Obeležen Dan boraca
Polaganje cveća (Foto Radio Kontakt plus)

Član predsedništva SUBNOR-a Velimir Krstić istakao je, nakon polaganja cveća na spomenik rudarima iz Narodnooslobodilačke borbe na brdu iznad Kosovske Mitrovice, da je ovo dan koji opominje na strahote Drugog svetskog rada i prilika da se oda počast svim poginulima u borbi za slobodu.

’’Ovo je dan koji opominje na strahote Drugog svetskog rata, prilika da odamo počast hrabrosti svima koji su se suprotstavili nacizmu a posebno onima koji su u tu borbu za slobodu ugradili svoje živote. To su i ovi naši rudari iz rudnika Trepča’’, rekao je Krstić, čestitajući svima u ime opštinskog odbora SUNBOR-a Dan borca.

Spomenik rudarima junacima iz Narodnooslobodilačke borbe sagrađen 1973. godine na brdu iznad Kosovske Mitrovice podignut je u čast partizana albanske i srpske nacionalnosti sa KiM koji su se borili i poginuli na strani Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije između 1941. i 1945. godine.

Nakon polaganja cveća na Spomenik istine u blizini glavnog mosta na Ibru, posvećenom poginulima u NATO bombradovanju i žrtvama Oslobodilačke vojske Kosova, predsednik SUBNOR-a Kosovska Mitrovica Slobodan Bogićević istakao je da će SUBNOR uvek čuvati uspomenu na pale borce.

’’Današnji dan SUBNOR neće nikada zaboraviti i uvek ćemo paliti sveće i polagati cveće za pomen našim palim borcima. Tu ih ima preko 270, a među njima sam mogao biti i ja koji sam učesnik tog rata’’,  rekao je Bogićević, dodajući da iako je mali broj građana obeležio današnji dan, ipak je dovoljno da se pali borci ne zaborave i uspomena na njih sačuva.

Cveće je položeno i na spomen ploču braći Milić, blizancima Srđanu i Bobanu, oficirima Vojske Jugoslavije poginulim tokom vazdušne intervencije NATO na SRJ, aprila 1999. godine,  na istoimenom trgu u blizini glavnog ibarskog mosta.Ostale vesti

Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023
Urednica emisije „Pravo na sutra“ i dalje bez prava ulaska na Kosova
Novinarka RTS-a i urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je iz nezvaničnih izvora saznala da se njeno ime nalazi na listi ljudi kojima je do daljnjeg zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju.
  • 31.01.2023
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
  • 30.01.2023
Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023