Vesti
Društvo

Kosovska Mitrovica: Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Kosovska Mitrovica je povodom obeležavanja Nacionalnog dana dobrovoljnog davanja krvi organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi na Odeljenju za transfuziologiju Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.
Kosovska Mitrovica: Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi
Dobrovoljni davaoci krvi (Foto Radio Mitrovica Sever)

Zainteresovani, redovni davaoci i svi ostali koji žele da daju krv to mogu učiniti do 14 časova.

Ispred Crvenog krsta Kosovska Mitrovica Jelena Mihajlović kaže da Crveni krst svake godine obeležava Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi, kako bi se prikupilo što više ove dragocene tečnosti.

„U okviru Nedelje Crvenog krsta mi tradicionalno svake godine obeležavamo današnji dan. Odziv je za sada veliki i ovom prilikom bih pozvala što više ljudi da dođu i učestvuju u akciji“ kazala je Mihajlović.

Doktorica Emilija Rikalo ističe da su zadovoljni dosadašnjim odzivom i dodaje da se ovoj akciji priključio veliki broj humanih ljudi, koji krv daju po prvi put.

„Neki od davalaca su ovde prvi put a neki od njih krv daju već nekoliko puta. Svi su dobrodošli, ali naravno to ne podrazumeva samo današnji dan već i ostale dane, zato što vaših pet minuta zaista može spasiti nečiji život“ rekla je ona.

Višeslav Vukomanović, koji je dobrovoljni davalac po 78. put, kaže da će tako nastaviti i u budućnosti, ako mu zdravstveno stanje dozvoli i pozvao mlađe generacije da dođu i priključe se akciji.

„Krv je dragocena tečnost i treba pomoći svakome, ako ste u prilici i mogućnosti. To je jedan zaista human gest. Mladima bih poručio da se ne plaše i da dođu, jer ovo je kao kad vas komarac ujede i zaista ne osećate nikakvu bol“ rekao je Vukomanović.

Nedelja Crvenog krsta obeležava se temom koju je opredelila Međunarodna federacija društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, pod nazivom “Zajedno činimo svet humanijim”.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022