Vesti
Društvo

Kosovska Mitrovica: Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Kosovska Mitrovica je povodom obeležavanja Nacionalnog dana dobrovoljnog davanja krvi organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi na Odeljenju za transfuziologiju Kliničko bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.
Kosovska Mitrovica: Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi
Dobrovoljni davaoci krvi (Foto Radio Mitrovica Sever)

Zainteresovani, redovni davaoci i svi ostali koji žele da daju krv to mogu učiniti do 14 časova.

Ispred Crvenog krsta Kosovska Mitrovica Jelena Mihajlović kaže da Crveni krst svake godine obeležava Nacionalni dan dobrovoljnog davanja krvi, kako bi se prikupilo što više ove dragocene tečnosti.

„U okviru Nedelje Crvenog krsta mi tradicionalno svake godine obeležavamo današnji dan. Odziv je za sada veliki i ovom prilikom bih pozvala što više ljudi da dođu i učestvuju u akciji“ kazala je Mihajlović.

Doktorica Emilija Rikalo ističe da su zadovoljni dosadašnjim odzivom i dodaje da se ovoj akciji priključio veliki broj humanih ljudi, koji krv daju po prvi put.

„Neki od davalaca su ovde prvi put a neki od njih krv daju već nekoliko puta. Svi su dobrodošli, ali naravno to ne podrazumeva samo današnji dan već i ostale dane, zato što vaših pet minuta zaista može spasiti nečiji život“ rekla je ona.

Višeslav Vukomanović, koji je dobrovoljni davalac po 78. put, kaže da će tako nastaviti i u budućnosti, ako mu zdravstveno stanje dozvoli i pozvao mlađe generacije da dođu i priključe se akciji.

„Krv je dragocena tečnost i treba pomoći svakome, ako ste u prilici i mogućnosti. To je jedan zaista human gest. Mladima bih poručio da se ne plaše i da dođu, jer ovo je kao kad vas komarac ujede i zaista ne osećate nikakvu bol“ rekao je Vukomanović.

Nedelja Crvenog krsta obeležava se temom koju je opredelila Međunarodna federacija društva Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, pod nazivom “Zajedno činimo svet humanijim”.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023