Vesti
Društvo

Kosovska Kamenica: Zalihe hrane za vrtiće pri kraju

Predškolska ustanova “Pčelica Maja” u Velikom Ropotovu, kod Kosovske Kamenice, za sada ima dovoljne količine hrane za potrebe kuhinje u kojoj se svakodnevno pripremaju obroci za više od 200 mališana, ali zalihe su pri kraju.
Kosovska Kamenica: Zalihe hrane za vrtiće pri kraju
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Direktor vrtića Srđan Ristić napominje da se roba pre uvođenja dodatne takse od 100 odsto kupovala isključivo u Vranju, a posle stupanja na snagu uredbe kosovske vlade, prestalo je redovno snabdevanje svežim namirnicama iz centralne Srbije.

“Ukoliko ova mera potraje još desetak dana, nećemo više imati sirovine za rad kuhinje i deca će ostati bez redovnih obroka”, upozorava Srđan Ristić i dodaje da ga još više brinu najave o dodatnim i još težim merama Vlade Kosova protiv Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, koje bi mogle da dovedu i do prekida rada vrtića.

U opštini Kosovska Kamenica obezbeđen je prevoz i smeštaj za više 200 mališana predškolskog uzrasta koji pohađaju vrtiće u devet okolnih mesta, a rad kuhinje je centralizovan iz vrtića u Velikom Ropotovu, desetak kilometara od centra Kamenice.Ostale vesti

Tradicija i muški potomci ispred zakonskih prava žena na nasledstvo
Zakon o nasleđivanju ženama i muškarcima daje jednaka nasledna prava. U praksi, tradicionalni običaji na Kosovu daju prednost muškom potomstvu u odnosu na žensko, ukazali su građani koji su na portalu Radio Goraždevca odgovarali na pitanja u vezi sa ovom temom.
  • 07.12.2022
Kosovo: Za dve nedelje dva ubistva i pet silovanja žena

“Prema statistikama, u 70 odsto slučajeva ubistva žena koje je počinio član porodice je korišćeno vatreno oružje”, istakao je šef OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport na okruglom stolu o bezbednosti i pristupu pravdi za žrtve nasilja u porodici koji je organizovala ova misija u okviru obeležavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

  • 07.12.2022
Šubarićeva najavila sanaciju Stefanove ulice u Čaglavici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić obišla je Čaglavicu i najavila sanaciju Stefanove ulice, koja je u proteklom periodu u pojedinim delovima raskopana i oštećena usled različitih radova, o čemu je Radio Kim nedavno izveštavao.
  • 07.12.2022
Počele pripreme za popis stanovništva, opštinama predstavljeni zadaci
Predstavnici Agencije za statistiku Kosova (ASK) su u okviru priprema za organizaciju popisa stanovništva 2023. godine održali konsultativni sastanak sa opštinskim liderima i predstavnicima lokalnog nivoa na Kosovu.
  • 06.12.2022
Nezaposlenost, nepoznavanje i nepoštovanje prava problemi manjina u opštini Gračanica

Pored Srba, u opštini Gračanica žive i Albanci, Romi, Aškalije, Egipćani i Goranci. Najveći problemi zajednica koje su u ovoj lokalnoj samoupravi manjinske jesu nezaposlenost, te nepoznavanje i nepoštovanje njihovih prava, ocenjeno je na debati “Položaj i problem manjinskih zajednica na teritoriji opštine Gračanica” održanoj u Medija centru u Čaglavici.

  • 06.12.2022
Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da institucije u Prištini ne žele da sarađuju na rasvetljavanju slučajeva nestalih lica na Kosovu i Metohiji.
  • 06.12.2022