Vesti
Društvo

Kosovska dijaspora u maticu 2021. poslala skoro 1,5 milijardi evra

Dijaspora je tokom 2021. godine poslala 1,443 milijarde evra svojim porodicama na Kosovu, što je za 11 odsto više nego u prethodnoj godini, podaci su Centralne banke Kosova (CBK).
Kosovska dijaspora u maticu 2021. poslala skoro 1,5 milijardi evra
Ilustracija (Foto Pixabay)

Najviše novca, kako se navodi, stiglo je u maju kada je uplaćeno 113,3 miliona evra, prenose kosovski mediji.

Zemlje iz kojih se najviše novca šalje na Kosovo su Nemačka (39,2 odsto), Švajcarska (19,7 odsto) i Sjedinjene Američke Države (7,9 odsto).

Centralna banka Kosova je saopštila da je preko agencije za transfer sredstava prebačeno 662,2 miliona evra, dok je ostatak novca uplaćen preko komercijalnih banaka.

Prema podacima Svetske banke, od proglašenja nezavisnosti na Kosovo je poslato 13,5 milijardi evra, pa učešće doznaka u bruto domaćem proizvodu iznosi oko 20 odsto.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022