Vesti
Društvo

Kosovska agencija za akreditaciju izbačena iz Evropskog registra kvaliteta

Kosovska agencija za akreditaciju uklonjena je iz Evropskog registra kvaliteta u visokom obrazovanju (EQAR).
Kosovska agencija za akreditaciju izbačena iz Evropskog registra kvaliteta
Ilustracija (Foto musique-qe.eu)

EQAR je ovu odluku doneo 27. februara, navevši da je njihov odbor zaključio da kosovska agencija više ne može da "deluje autonomno" i da nije u poziciji da preuzme "punu odgovornost za svoje akcije".

Ovakvoj odluci prethodilo je prošlogodišnje raspuštanje i ponovno imenovanje članova Kosovske agencije za akreditaciju.

U objašnjenju Evropskog registra navodi se da je odluku o raspuštanju doneo kosovski ministar nauke, obrazovanja i tehnologije Šićiri Bitići, raspustivši čitav Odbor i vršioce dužnosti, a na osnovu "zahteva premijera" koji je imao "pristup poverljivim informacijama u vezi sa radom članova Odbora".

Informacije, međutim, nisu bile povezane sa svim članovima, a kosovski ministar je kasnije naveo da je odluka o raspuštanju "doneta kao rezultat nepoštovanja standarda i zakonske procedure od strane Odbora", dodaju iz EQAR-a.

Istovremeno nisu navedeni ni dalji detalji, dodaju iz evropske agencije - o navedenim zakonskim procedurama, a KAA je potvrdila i da se protiv članova raspuštenog Odbora i vršioca dužnosti nisu vodili pravni postupci. Uklonjeni su sa svojih mesta bez šanse da odgovore na optužbe o "neregularnostima", ističe se.

Imenovani su potom novi članovi Odbora, ali bez objašnjenja kako je to i učinjeno.

"S obzirom na gore navedeno, Odbor registra zaključio je da KAA više nije u skladu sa ESG standardom 3.3. Kriterijum za uključivanje u Registar stoga više nije ispunjen i Odbor registra je odlučio da isključi KAA iz Registra," zaključuje se.

Kosovska agencija za akreditaciju je primljena u Evropsi registar kvaliteta u visokom obrazovanju juna 2015. godine, a iz kosovskog ministarstva obrazovanja tada je navedeno da ovo članstvo "svedoči o profesionalnom radu KAA i sprovođenju standarda i najbolje evropske prakse u osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju".Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021