Vesti
Društvo

Kosovska agencija za akreditaciju izbačena iz Evropskog registra kvaliteta

Kosovska agencija za akreditaciju uklonjena je iz Evropskog registra kvaliteta u visokom obrazovanju (EQAR).
Kosovska agencija za akreditaciju izbačena iz Evropskog registra kvaliteta
Ilustracija (Foto musique-qe.eu)

EQAR je ovu odluku doneo 27. februara, navevši da je njihov odbor zaključio da kosovska agencija više ne može da "deluje autonomno" i da nije u poziciji da preuzme "punu odgovornost za svoje akcije".

Ovakvoj odluci prethodilo je prošlogodišnje raspuštanje i ponovno imenovanje članova Kosovske agencije za akreditaciju.

U objašnjenju Evropskog registra navodi se da je odluku o raspuštanju doneo kosovski ministar nauke, obrazovanja i tehnologije Šićiri Bitići, raspustivši čitav Odbor i vršioce dužnosti, a na osnovu "zahteva premijera" koji je imao "pristup poverljivim informacijama u vezi sa radom članova Odbora".

Informacije, međutim, nisu bile povezane sa svim članovima, a kosovski ministar je kasnije naveo da je odluka o raspuštanju "doneta kao rezultat nepoštovanja standarda i zakonske procedure od strane Odbora", dodaju iz EQAR-a.

Istovremeno nisu navedeni ni dalji detalji, dodaju iz evropske agencije - o navedenim zakonskim procedurama, a KAA je potvrdila i da se protiv članova raspuštenog Odbora i vršioca dužnosti nisu vodili pravni postupci. Uklonjeni su sa svojih mesta bez šanse da odgovore na optužbe o "neregularnostima", ističe se.

Imenovani su potom novi članovi Odbora, ali bez objašnjenja kako je to i učinjeno.

"S obzirom na gore navedeno, Odbor registra zaključio je da KAA više nije u skladu sa ESG standardom 3.3. Kriterijum za uključivanje u Registar stoga više nije ispunjen i Odbor registra je odlučio da isključi KAA iz Registra," zaključuje se.

Kosovska agencija za akreditaciju je primljena u Evropsi registar kvaliteta u visokom obrazovanju juna 2015. godine, a iz kosovskog ministarstva obrazovanja tada je navedeno da ovo članstvo "svedoči o profesionalnom radu KAA i sprovođenju standarda i najbolje evropske prakse u osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju".Ostale vesti

Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020