Vesti
Društvo

Kosovo: Zbog ptičjeg gripa uništeno mnogo živine

Širenje ptičjeg gripa zahvatilo je skoro ceo Balkan, rekao je službenik za informisanje kosovske Agencije za hranu i veterinu Ljamir Tači. Zbog toga je, prema njegovim rečima, samo tokom ove godine uništeno 120 hiljada komada peradi da bi se sprečilo širenje bolesti.
Kosovo: Zbog ptičjeg gripa uništeno mnogo živine
Ilustracija (Foto Unsplash/Arisa Chattasa)

Tači je naglasio da se gde god postoje sumnje odmah šalju inspekcijski timovi koji uništavaju jata na svakoj farmi gde se bolest pojavila.

"Širenje ptičjeg gripa zahvatilo je skoro ceo Balkan. Radimo punim kapacitetom kako bismo imali što manje slučajeva širenja ove bolesti. Gde god postoje nedoumice, odmah šaljemo inspekcijske ekipe, uzimamo uzorke i testiramo u laboratoriji. Ns svakoj farmi koja je pozitivna, u skladu sa zakonom, sprovodimo brzu proceduru da sprečimo širenje ovog gripa. Tokom ove godine oko 120 hiljada komada peradi je uništeno da bi se sprečilo širenje bolesti", rekao je on.

"Mi smo uspeli da držimo situaciju pod kontrolom na komercijalnim farmama gde postoji najveći broj ptica. Do sada imamo samo jednu komercijalnu farmu zahvaćenu gripom", dodao je Tači.

Pored živine, od početka godine uništeno je oko 45 hiljada kilograma mesa i 100 hiljada litara mleka koje nije ispunjavalo zakonske uslove za potrošnju.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022