Vesti
Društvo

Kosovo uvelo takse na uvoz brašna iz Srbije

Kosovsko ministarstvo trgovine i industrije uvelo je zaštitnu meru za proizvođače brašna na Kosovu tako što je od 23. oktobra za brašno koje se "uvozi iz Srbije" uvedena tarifa od 0,04 centa, preneo je list Epoka e re.
Kosovo uvelo takse na uvoz brašna iz Srbije
Ilustracija (Foto advent.hr)

Prema navodima lista, odluka je doneta posle žalbi kompanije "Mamp Silosi" i Udruženja mlinara Kosova, pošto je konstatovano da se "brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cenama koje su manje od tržišne vrednosti, odnosno ispod cene proizvodnje".

Time se, po oceni Ministarstva trgovine i industrije, dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu.

U odluci se navodi i da će to ministarstvo neprekidno pratiti efekte uvedenih mera kao i da će reagovati u zavisnosti od kretanja na tržištu.Ostale vesti

Dimkić: Isticanje vode sa jalovišta nije uzrokovalo zagađenje Ibra
Isticanje otpadnih voda sa jalovišta flotacije Kopaonik-Leposavić, Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata (RMHK) Trepča od pre nekoliko dana, prema analizama stručnih službi, nije uticalo na kvalitet reke Ibar. Takođe, izvršena je sanacija oštećenog dela, radi se na dodatnom ojačavanju i za dva do tri dana očekuje se ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji u Leposaviću, saopštio je danas generalni direktor Trepče Jovan Dimkić.
  • 21.01.2021
Predstavljeni prioriteti švedskog predsedavanja Oebs-om

Švedska ambasadorka Karin Hernmark i vršilac dužnosti šefa Misije Oebs-a na Kosovu Kilian Vahl predstavili su danas u Prištini prioritete švedskog predsedavanja Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju za 2021. godinu.

  • 21.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021