Vesti
Društvo

Kosovo: U drugom kvartalu 2018. nezaposlenost gotovo 30 odsto

Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine na Kosovu je iznosila 29.4%. Za procenat niže bila je stopa zaposlenosti (28.5%), podaci su Statističke agencije Kosova.
Kosovo: U drugom kvartalu 2018. nezaposlenost gotovo 30 odsto
Priština (Foto arhiva Kim)

Nezaposlenost je tokom istog kvartala bila izraženija kod žena (30.6%), u odnosu na muškarce (29.1%), kao i kod starosnih grupa 15-24 godina sa procentom od 55.0%.

Stopa zaposlenosti je tako bila veća kod muškaraca – 44.8%, dok je zaposlenost kod žena iznosila 12 odsto.

Žene su, prema podacima ove agencije uglavnom zaposlene u sektorima obrazovanja, trgovine i zdravstvene zaštite – 52.8%, dok su muškarci uglavnom zaposleni u sektorima trgovine, građevinarstva i proizvodnje (41.5%).

Ekonomski sektori sa najvećom stopom zaposlenosti su – trgovina (16.8%); obrazovanje (11.7%); građevinarstvo (11.6%) i proizvodnja (9.5%).

Što se tiče zaposlenih sa radnim ugovorom, samo 20.4% njih ima stalni radni ugovor na, kako se navodi, glavnom poslu, dok 79.6% imaju privremeni radni ugovor.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023