Vesti
Društvo

Kosovo: Popis stanovništva 2023. godine

Iljir Beriša, šef Agencija za statistiku Kosova je najavio popis stanovništva koji bi najverovatnije mogao  da počne u prvoj polovini 2023. godine, prenosi RTK. 
Kosovo: Popis stanovništva 2023. godine
Ilustracija (Foto Koha)

Skupština Kosova usvojila je ove nedelje nacrt zakona o registraciji stanovništva.

Popis iz 2011. godine pokazao je da opština Kosovo Polje ima populaciju od preko 34 hiljade stanovnika. Ali, u ovoj opštini se procenjuje da ih ima preko 50 hiljada. I od tada, kao i u mnogim drugim opštinama, broj stanovništva je u značajnom porastu.

Beriša ocenjuje da su pandemija i politička situacija doveli do odlaganja procesa popisa stanovništva.

„Mi smo u fazi u kojoj se nadamo da će tokom jula meseca biti usvojen nakon drugog čitanja u Skupštini, i to nam daje nadu da ako bude odobren, mogućnosti su da registracija počne u prvoj polovini 2023. godine. To je zbog zakonskih rokova koje ovaj proces zahteva“, rekao je on za RTK.

Beriša je dodao da je registracija veoma važan proces od kojeg se očekuje da reši mnoge probleme u različitim oblastima.

Dodao je i da se očekuje da se registracija obavi digitalno.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022