Vesti
Društvo

Kosovo: Odlaže se za 14. septembar početak nove školske godine

Kosovski ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Ram Ljikaj je objavio da je posle sastanka sa predstavnicima Nacionalnog instituta javnog zdravstva, Nezavisnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture i ministrom zdravstva dogovoreno da školska godina ne počne 1. septembra, već da se odlaže do 14. septembra.
Kosovo: Odlaže se za 14. septembar početak nove školske godine
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Razlog za odlaganje početka nastave je situacija sa pandemijom kovid 19 kao i nedovoljne pripreme izvršene u pojedinim školama i opštinama.

Prvobitno je na sednici vlade pre dva dana odlučeno da nastava počne postupno.

Predškolsko obrazovanje, 1,2 i 3 razred osnovne škola kao i 6 i 10 razred počihju 1. septembra.

U drugoj fazi bi trebalo da počnu 4 i 5 razred, dok bi u trećoj fazi nastava trebala da počne za učenike od 7 do 9 razreda osnovne i 11 i 12 razreda srednje škole.

Od 13. marta kada se na Kosovu pojavio prvi slučaj korona virusa nastava je prekinuta, da bi bila onlajne nastavljena od 23. marta.Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020