Vesti
Društvo

Kosovo: Novinarstvo vrlo rizična profesija

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podseća da je bezbednost novinara na Kosovu i dalje jedan od većih problema. Urednica Radio Kosova 2 Zulfija Jakupi podseća da su mediji vrlo važni za društvo, i navodi "da su u poslednja dva meseca pokazali da su na visini zadatka".
Kosovo: Novinarstvo vrlo rizična profesija
Ilustracija (Foto Kim)

Jevtić: Sloboda medija je temelj demokratije društva

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, čestitao je Svetski dan medija.

”Čestitam vam Svetski dan slobode medija, uz želju da novinari i medijski radnici na slobodan način obavljaju teške zadatke koji su često pred njima, bez da ikada više budu kidnapovani, napadani, ubijani. Sloboda medija i slobodno izveštavanje su osnovna ljudska prava”, naveo je ministar Jevtić.

U čestitki se dodaje da će Dalibor Jevtić lično "uvek biti potpuno transparentan i iskren saradnik svim medijima jer doprinos slobodnom i korektnom izveštavanju novinara moramo svi da damo".

"Sloboda medija i slobodna medijska reč su temelji demokratije društva", zaključio je Jevtić.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

Budimir Ničić ističe da se kosovski mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku poslednjih nekoliko godina suočavaju sa brojnim problemima. Mnogi su na rubu egzistencije, jer zavise isključivo od projektnog finansiranja, a sredstava, iz godine u godinu, ima sve manje.

“Ipak, jedan od glavnih izazova je i dalje bezbednost novinara, jer je Kosovo još mesto na kome je opasno biti novinar. Broj napada jeste manji u odnosu na prethodne godine, ali je problem što najveći broj tih napada i dalje ostaje nerasvetljen. Samo u proteklih mesec i po dana imali smo četiri napada na medijske radnike. Sve to pokazuje zašto je na Kosovu novinarstvo profesija visokog rizika. Da ne govorim o tome sto jos uvek nisu rasvetljeni slučajevi 17 ubijenih i kidnapovanih novinara”, kazao je Ničić u pisanoj izjavi za RTV Kim.

On napominje da je novinarima često ograničen pristup informacijama, što otežava posao.

“Srpski predstavnici u institucijama, konkretno iz Srpske liste, su već godinama potpuno zatvoreni za većinu medija. Ne žele da daju izjave, ne javljaju se na pozive, odbijaju gostovanja u emisijama i nikako da konačno shvate da je to njihova obaveza, a ne volja”, zaključuje Ničić.

Urednica programa drugog programa Radio Kosova na srpskom jeziku Zulfija Jakupi smatra da se položaj medija nije puno promenio.

“I dalje su mediji delimično slobodni, dešavaju su sporadični napadi na novinare tokom obavljanja njihovih radnih zadataka, koji se završavaju osudama novinarskih udruženja. Međutim, pandemija koronavirusa je pokazala koliko su medijski radnici ugroženi na svojim na radnim mestima, ali isto tako i kolika je važnost medija za jedno društvo. Mediji su u ova dva poslednja meseca pokazali da su na visini zadatka”, navela je Jakupi.

Novinarka KTV Teuta Arifaj podsetila je da je Kosovo rangirano na 70 mestu u svetu po slobodi štampe u izveštaju Reportera bez granica, što predstavlja poboljšanje za 5 mesta od prošle godine. Na terenu je situacija osetljiva.

„Novinari se i dalje napadaju od strane određenih lica i političara. Poslednjih meseci je politička situacija na Kosovu veoma napeta, pa smatram da su u tim okolnostima novinari češće na meti napada. Na Kosovu, nažalost, postoji nepisano pravilo da mediji moraju biti podeljeni, da su na nečijoj su strani. Veoma je teško praktikovati nezavisno novinarstvo. To proizlazi iz činjenice da su mnogi mediji na Kosovu finansijski nestabilni, pa zato postaju osetljivi na uticaje, pogotovo političke. Ipak, smatram da su položaj novinara na Kosovu i sloboda izražavanja mnogo bolji u odnosu na susedne zemlje“, rekla je Teuta Arifaj.

Arifajeva je dodala da u uslovima pandemije koronavirusa izveštavanje, pogotovo sa terena, izgleda kao profesija na prvoj linijji odbrane, zajedno sa doktorima, policijom itd.

„Pošteno i tačno izveštavanje i neširenje panike je krucijalno u ovoj situaciji, s obzirom da doseže do izolovanih zona i građana koji možda i ne razumeju novonastalu situaciju. Što se Kosova tiče, bez obzira na ogranjičenje kretanja koje važi za çelu terotoriju, novinari su ipak mogli da se slobodno kreću, a to je za pohvalu“, smatra ona.

Valja podsetiti i da je tokom pandemije koronavirusa portal Gazeta sinjali objavio lične podatke 210 Srba, Goranaca i Roma koji su se našli u karantinu ili su evidentirani kao oboleli od koronavirusa, a Javni servis Kosova optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da bolest leči „primitivnom ruskom metodom“ i da su srpski manastiri „puni ruskih špijuna “, čime je ugrozio prava cele srpske zajednice.Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020