Vesti
Društvo

Kosovo: Novinarstvo vrlo rizična profesija

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podseća da je bezbednost novinara na Kosovu i dalje jedan od većih problema. Urednica Radio Kosova 2 Zulfija Jakupi podseća da su mediji vrlo važni za društvo, i navodi "da su u poslednja dva meseca pokazali da su na visini zadatka".
Kosovo: Novinarstvo vrlo rizična profesija
Ilustracija (Foto Kim)

Jevtić: Sloboda medija je temelj demokratije društva

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, čestitao je Svetski dan medija.

”Čestitam vam Svetski dan slobode medija, uz želju da novinari i medijski radnici na slobodan način obavljaju teške zadatke koji su često pred njima, bez da ikada više budu kidnapovani, napadani, ubijani. Sloboda medija i slobodno izveštavanje su osnovna ljudska prava”, naveo je ministar Jevtić.

U čestitki se dodaje da će Dalibor Jevtić lično "uvek biti potpuno transparentan i iskren saradnik svim medijima jer doprinos slobodnom i korektnom izveštavanju novinara moramo svi da damo".

"Sloboda medija i slobodna medijska reč su temelji demokratije društva", zaključio je Jevtić.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

Budimir Ničić ističe da se kosovski mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku poslednjih nekoliko godina suočavaju sa brojnim problemima. Mnogi su na rubu egzistencije, jer zavise isključivo od projektnog finansiranja, a sredstava, iz godine u godinu, ima sve manje.

“Ipak, jedan od glavnih izazova je i dalje bezbednost novinara, jer je Kosovo još mesto na kome je opasno biti novinar. Broj napada jeste manji u odnosu na prethodne godine, ali je problem što najveći broj tih napada i dalje ostaje nerasvetljen. Samo u proteklih mesec i po dana imali smo četiri napada na medijske radnike. Sve to pokazuje zašto je na Kosovu novinarstvo profesija visokog rizika. Da ne govorim o tome sto jos uvek nisu rasvetljeni slučajevi 17 ubijenih i kidnapovanih novinara”, kazao je Ničić u pisanoj izjavi za RTV Kim.

On napominje da je novinarima često ograničen pristup informacijama, što otežava posao.

“Srpski predstavnici u institucijama, konkretno iz Srpske liste, su već godinama potpuno zatvoreni za većinu medija. Ne žele da daju izjave, ne javljaju se na pozive, odbijaju gostovanja u emisijama i nikako da konačno shvate da je to njihova obaveza, a ne volja”, zaključuje Ničić.

Urednica programa drugog programa Radio Kosova na srpskom jeziku Zulfija Jakupi smatra da se položaj medija nije puno promenio.

“I dalje su mediji delimično slobodni, dešavaju su sporadični napadi na novinare tokom obavljanja njihovih radnih zadataka, koji se završavaju osudama novinarskih udruženja. Međutim, pandemija koronavirusa je pokazala koliko su medijski radnici ugroženi na svojim na radnim mestima, ali isto tako i kolika je važnost medija za jedno društvo. Mediji su u ova dva poslednja meseca pokazali da su na visini zadatka”, navela je Jakupi.

Novinarka KTV Teuta Arifaj podsetila je da je Kosovo rangirano na 70 mestu u svetu po slobodi štampe u izveštaju Reportera bez granica, što predstavlja poboljšanje za 5 mesta od prošle godine. Na terenu je situacija osetljiva.

„Novinari se i dalje napadaju od strane određenih lica i političara. Poslednjih meseci je politička situacija na Kosovu veoma napeta, pa smatram da su u tim okolnostima novinari češće na meti napada. Na Kosovu, nažalost, postoji nepisano pravilo da mediji moraju biti podeljeni, da su na nečijoj su strani. Veoma je teško praktikovati nezavisno novinarstvo. To proizlazi iz činjenice da su mnogi mediji na Kosovu finansijski nestabilni, pa zato postaju osetljivi na uticaje, pogotovo političke. Ipak, smatram da su položaj novinara na Kosovu i sloboda izražavanja mnogo bolji u odnosu na susedne zemlje“, rekla je Teuta Arifaj.

Arifajeva je dodala da u uslovima pandemije koronavirusa izveštavanje, pogotovo sa terena, izgleda kao profesija na prvoj linijji odbrane, zajedno sa doktorima, policijom itd.

„Pošteno i tačno izveštavanje i neširenje panike je krucijalno u ovoj situaciji, s obzirom da doseže do izolovanih zona i građana koji možda i ne razumeju novonastalu situaciju. Što se Kosova tiče, bez obzira na ogranjičenje kretanja koje važi za çelu terotoriju, novinari su ipak mogli da se slobodno kreću, a to je za pohvalu“, smatra ona.

Valja podsetiti i da je tokom pandemije koronavirusa portal Gazeta sinjali objavio lične podatke 210 Srba, Goranaca i Roma koji su se našli u karantinu ili su evidentirani kao oboleli od koronavirusa, a Javni servis Kosova optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da bolest leči „primitivnom ruskom metodom“ i da su srpski manastiri „puni ruskih špijuna “, čime je ugrozio prava cele srpske zajednice.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023