„Kosovo nije izašlo iz žiže interesovanja srpske javnosti“

Sinoć je u Beogradu održan protest pod nazivom „Zaustavimo veleizdaju“. Okupljanje je organizovano kako bi se ljudima pokazalo da „Kosovo nije izašlo iz žiže interesovanja srpske javnosti“, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim jedan od učesnika protesta i predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa protesta (Foto privatna arhiva)

Iako je skup naišao na bojkot medija, Đikić tvrdi da je prevazišao očekivanja. On kaže da je protest organizovan kako bi javnost bila „animirana“ problemima Kosova, i da je imao dvojak karakter.

„Jedan je vezan za vlast koja godinama nije raspravljala u parlamentu o KiM, a raspravljalo se o mnogim drugim pitanjima i stvarima, za koje ne mogu da kažem da nisu bitne, ali su manje bitne nego što je to KiM. A druga stvar je što je i opozicija okupljena oko Saveza za Srbiju, odnosno organizatori protesta „1 od 5 miliona“ u celoj Srbiji, praveći tzv. sporazum sa narodom izostavili Kosovo i Metohiju, pa smo mi zbog toga upozorili opoziciju, da se odredi pema tom vrlo važnom pitanju“, rekao je Đikić.

Protest je, prema rečima Đikića organizovan u Beogradu, jer su i oni kojima je poruka upućena u Beogradu. A jedan od razlogaje je i taj što je na Kosovu teže to odraditi.

„Na Kosovu je vrlo teško organizovati protest iz mnogo razloga. Mogu vam to reći iz iskustva SNF-a koji postoji više od 4 godine i koji jednostavno ne može da okupi ljude zato što na Kosovu vlada takva atmosfera da se ljud boje posledica bilo kakvog političkog angažovanja. Situacija nije mnogo bolja ni u Beogradu, ali je ipak broj ljudi koji možete da okupite znatno veći“, kaže Đikić.

Đikić poručuje da će se budno pratiti kretanja u pogledu pregovora i radnji oko Kosova, te da će naredni protesti biti organizovani u skladu sa tim. Bitno je, kako kaže, da „Kosovo nije izašlo iz žiže interesovanja srpske javnosti“.

Ostale vesti

 • "Još jedan pokušaj asimilacije Srba na Kosovu"

  Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ocenio je danas da je najnovija najava prištinskih vlasti o promeni statusa tog univerziteta još jedan u nizu pokušaja asimilacije Srba sa Kosova i gušenja njihovih osnovnih ljudskih prava.

 • Tri plus za rad integrisanog pravosuđa na severu

  Tri plus za rad integrisanog pravosuđa na severu

  Sedamnaest meseci nakon integrisanja provosuđa na severu Kosova različita su mišljenja o uspešnosti tog dela Briselskog sporazuma. Uprkos, otežanim uslovima, sudstvo funkcioniše, složili su se učesnici konferencije "Integradija pravosuđa na severu" koju je u Prištini organizovao "Aktiv".

 • „Treba negovati svoj, ali i učiti jezike drugih“

  „Treba negovati svoj, ali i učiti jezike drugih“

  NVO „Mlada aktivna Gračanica“ od nedavno je počela sa besplatnim časovima engleskog jezika. Jedan od ciljeva je, kako kažu, da se mladima olakša komunikacija sa komšijama Albancima. Međutim, poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova Slaviša Mladenović smatra da bi im učenje drugih jezika, poput albanskog u znatnoj meri olakšalo život.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane