Vesti
Društvo

Kosovo: Najniži nivo siromaštva, ali dvocifrena inflacija

Poslanik vladajuće većine u Skupštini Kosova Armend Muja je naveo da se na osnovu izveštaja Svetske banke može reći da je siromaštvo na Kosovu tokom 2021. smanjeno sa 23 na 19 procenata. Član Predsedništva Demokratske partije Kosova i bivši ministar ekonomskog razvoja Bljerand Staviljeci podseća da je inflacija na Kosovu tokom marta povećana na 10 odsto, a najavu pomoći Vlade Kosova građanima od sto evra naziva "malom milostinjom".
Kosovo: Najniži nivo siromaštva, ali dvocifrena inflacija
Ilustracija (Foto Kim)

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će za april penzionerima, radnicima u privatnom i javnom sektoru i studentima biti isplaćeno po sto evra.

Muja: Siromaštvo nikad manje

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Armend Muja je naveo da će pomoć stići kao rezultat rasta cena.

"Čak i u novembru, bilo je pomoći određenim kategorijama da se minimizira uticaj rasta cena", rekao je on.

Muja je dodao da je ukupna pomoć aktuelne vlade građanima blizu milijardu evra, uključujući razne subvencije.

"U 2019. godini Vlada Kosova je za grantove i transfere dala oko 630 miliona evra. Pomoć u vreme pandemije dostigla je preko 800 miliona. Naša pomoć već iznosi milijardu evra, tako da je pomoć Vlade Kosova povećana mimo pandemije", naveo je on.

"Juče je izašao izveštaj Svetske banke u kome se navodi da je zbog ovih mera siromaštvo na Kosovu 2021. smanjeno sa 23 na 19 procenata. Nivo siromaštva nikada ranije nije bio manji", rekao je Muja.

On je zaključio da je aktuelna vlada pomagala siromašne, za razliku od prethodne, koja je, prema njegovim rečima, izdvajala novac za preduzeća.

Staviljeci: Martovska inflacija na Kosovu dvocifrena

Član Predsedništva Demokratske partije Kosova i bivši ministar ekonomskog razvoja Bljerand Staviljeci je navodi je da je inflacija na Kosovu tokom marta povećana na 10 odsto.

Rast cena osnovnih proizvoda i rekordna dvocifrena stopa inflacije, još više će pogoditi građane Kosova.

"Inflacija za mart je 10%. Ogromna povećanja cena sa ovim vrednostima inflacije dostižu crne rekorde u smislu tereta koji se stavlja na porodicu da jedva preživi mesec", naveo je on na društvenim mrežama, uz napomenu da je negativan rekord postignut za vrlo kratko vreme.

Staviljeci ideju o pomoći od sto evra smatra "malom milostinjom u momentom kada neki misle da se veliki ekonomski problemi mogu tako rešiti dugoročno.

"Osim milostinje za mesec april koja do kraja godine pada na 12,5 evra mesečno, šta osiromašeni građani prvo da pokriju ovom vrednošću. Struju? Derivate? Brašno? Hleb? Mleko? Naftu?“, upitao je Stavijleci.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022