Vesti
Društvo

"Kosovo među zemlje sa najvišim stepenom rizika za investitore"

Francuska agencija za procenu rizika "Kofas" (Coface), svrstala je Kosovo među zemlje sa najvišim stepenom rizika za investitore, javlja prištinski list Koha Ditore.
Vlada Kosova (Foto Kim arhiva)

Kosovo je ocenjeno najnižom ocenom, "E", što se odnosi na ekstremni nivo rizika. U istoj kategoriji sa Kosovom je još 14 zemalja širom sveta.

Francuska agencija za procenu rizika "Kofas" meri rizik od bankrota poslovanja i služi kao pokazatelj za strane investitore, koji žele doći u određene zemlje, prenela je Koha Ditore.

Albanija i Bosna i Hercegovina su bolji od Kosova, imaju stepen rizika "C", koji označava visok rizik, dok Srbija ima ocenu "B" - relativno visok rizik.

Druge zemlje zapadnog Balkana imaju bolju poziciju, iako ni jedna od zemalja zapadnog Balkana nije promenila nivo rizika u vezi sa izveštajem "Kofasa", koji se odnosi na drugi kvartal 2019.

U Evropi je nivo rizika na Islandu revidiran naniže, iako ostaje na nivou "A3" što je zadovoljavajući nivo.

Samo Norveška, Belgija i Švajcarska su zemlje sa najnižim rejtingom rizika u globalnim razmerama, koje su dobile stepen rizika "A".Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020