Vesti
Društvo

„Kosovo i Metohija je kamen temeljac našeg trajanja“

U Domu kulture „Gračanica“ održana je tribina „Kosovo izvor srpske pravoslavne radosti i snage". "Kosovo i Metohija je Stara Srbija, ono nije ni prošlost ni budućnost, nego kamen temeljac našeg trajanja”, poručio je protojerej-stavrofor dr Miloš M. Vesin.
„Kosovo i Metohija je kamen temeljac našeg trajanja“
Protojerej-stavrofor dr Miloš M. Vesin (Foto Kim)

Protojerej-stavrofor dr Miloš M. Vesin je tokom tribine održane u čitaonici "Darinka Jevrić", u Gračanici, odgovarao na pitanja "na čemu se zasniva realni optimizam Kosova i kosovskog pitanja i u kakvim odnosima je takav pristup sa savremenim trenutkom, kao i gde je Kosovo u životu naše dijaspore".

Govorio je i o usmenom predanju, poredeći Homerovu Ilijadu i Odiseju sa srpskim guslarima i ukazao na probleme moderne srbije.

“Sreća je u sretanju sa drugom ljudskom osobom, to je naša sreća i potreba za sticanjem novih snaga. Sa ovim virusom ćemo izaći na kraj, a šta ćemo sa virusom panike i straha i maloverja. Pravoslavlje nas nadahnjuje smislom. Etnicitet nije slučajna pojava, to je dar božji”, kazao je dr Vesin.

Na kraju besede otac Miloš pričao je o Srbima u Americi, njihovom pamćenju i poznavanju maternjeg jezika i kulture.

“Naše pitanje je pitanje identiteta i koliko smo ponosni na svoju zemlju. Isto toliko izvorište našeg prvobitnog identiteta je u svetoj trojici. Kosovo i Metohija je zapravo Stara Srbija, ono nije ni prošlost ni budućnost, nego kamen temeljac našeg trajanja”, istakao je on.

Miloš M. Vesin iz Čikaga je paroh južnočikaški i profesor na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Libertvilu. Završio je Karlovačku Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Studije psihologije, studije muzike (odsek solo-pevanje i dirigovanje) i post-diplomske studije iz teologije završio je u Lucernu (Švajcarska). Doktorirao je psihologiju u Londonu. Predavač na mnogim crkvenim tribinama i univerzitetima širom Amerike, Kanade i Evrope.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije predavanje je u Domu kulture "Gračanica" održano bez prisustva publike. Tribini su prisustvovali organizatori i predstavnici medija.Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020