Vesti
Društvo

Kosovo dodelilo 61 tender srpskom biznismenu koga su SAD sankcionisale

Od avgusta 2018. do septembra 2021. godine, kompanija "Rad", registrovana na dve različite adrese u Zvečanu, u vlasništvu srpskog biznismena Radule Stevića sa severa Kosova pobedila je na ukupno 61 tenderu u vrednosti od 5,6 miliona evra. Ovi projekti se finansiraju iz budžeta Vlade Kosova, piše portal Reporteri.
Kosovo dodelilo 61 tender srpskom biznismenu koga su SAD sankcionisale
Dom zdravlja Kosovo Polje u Ugljaru je završavala firma ''Rad 028'' iz Zvečana (Foto Kim)

Vlasnik preduzeća P.T.P. "Rad" i "Rad" D.O.O, Radule Stevića je jedna od osoba na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Opštine na severu Kosova predvode gradonačelnici iz Srpske liste, glavne stranke kosovskih Srba, koja je formirana 2013. godine uz podršku Beograda i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

P.T.P. "Rad" i "Rad" D.O.O. koji se u Kosovskoj agenciji za registraciju preduzeća pojavljuju na ime Stević, pobedili su na tenderima kosovskih institucija za niz projekata, počev od infrastrukture u opštinama na severu, izgradnje socijalnih stanova, obdaništa, renoviranja škola, snabdevanja informaciono-tehnološkom opremom, nabavke građevinskog materijala, nabavke nameštaja i proizvodnje saobraćajne i signalne opreme.

Tender sa najvećim iznosom koji je Stević dobio bio je namenjen rekonstrukciji putne infrastrukture, odnosno dela ulice "Kralja Petra I" u Severnoj Mitrovici u vrednosti od 699.902 evra. Ovaj tender je 14. jula 2020. godine dodelila opština Severna Mitrovica.

Stević je 17. juna 2020. godine pobedio na tenderu vrednom 389.906 evra za izgradnju Doma omladine u Zvečanu, na tenderu koji je raspisala Skupština opštine Zvečan.

Za rekonstrukciju i proširenje zgrade Opštinske uprave u Leposaviću, jedna Stevićeva firma pobedila je na tenderu vrednom 345.702 evra. Na ovom tenderu Skupštine opštine Leposavić, Stevićeva firma je pobedila 23.08.2018.

U međuvremenu, Stević je 7. maja 2018. godine pobedio na tenderu u iznosu od 329.965 evra za rekonstrukciju trotoara u ulici "Ivo Lola Ribar" u Severnoj Mitrovici, na tenderu raspisanom od strane od ove opštine.

U međuvremenu, za izgradnju sportske hale u Severnoj Mitrovici, Stevićeva kompanija dobila je 325.351 evro. Ovaj tender dodelila je Opština Severna Mitrovica 04.12.2018.

Stević je pobedio i na tenderu za izgradnju vatrogasnog doma u Severnoj Mitrovici u vrednosti od preko 183.000 evra.

Pored infrastrukturnih projekata, kompanija Stević pobedila je na tenderu za nabavku nameštaja za opštinu Leposavić u vrednosti od 180.910 evra.

U međuvremenu, opština Gračanica odabrala je Stevićevo preduzeće za izgradnju socijalnih stanova, na tenderu u vrednosti od 141.689 evra.

Pored infrastrukturnih projekata, Stević je dobio i tender za proizvodnju metalnih kontejnera u Opštini Leposavić u vrednosti od 55.900 evra.

Poslednji tender na kojem je Stević pobedio je 16. septembar 2021, kada je od Skupštine opštine Zvečan dobio iznos od 46.830 evra za dodatne radove na rekonstrukciji i proširenju kanalizacione mreže u Zvečanu.

Podsetimo, firma "Rad 028" čiji je vlasnik Radule (Rade) Stević dobila je i teneder za završetak radova na objektu Doma zdravlja Kosovo Polje u Ugljaru, o čemu je RTV Kim izveštavala u nekoliko navrata.

Pomenuta firma je, prema pisanju nedeljnika NIN, samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, angažovana, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra.

NIN je tada pisao da je ova malo poznata firma dobila gotovo sve tendere koje raspisuju srpske opštine na Kosovu.Ostale vesti

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

  • 07.10.2022
Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022