Kosovo dobilo zeleno svetlo za ukidanje viza

Evropska komisija je potvrdila u sredu da je Kosovo ispunilo sve uslove za ukidanje viznog režima, a viznu liberalizaciju Kosovu sada treba da potvrdi Evropski parlament, a potom i Evropski savet.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto morguefile.com)

Kosovo je ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, izjavio je na konferenciji za novinare evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

"Nije bilo lako, to znamo, tako da trebamo da čestitamo predsedniku i Vladi na tome šta su postigli poslednjih meseci u teškim uslovima. Imali su hrabrosti i političku odlučnost da idu napred. Danas se to isplatilo", kazao je on na konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Kako je dodao, ratifikacija Ssporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom je bio veliki korak ka viznoj liberalizaciji, a Kosovo je pokazalo i punu posvećenost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, tako što je uspostavilo i ojačalo gonjenje, istrage i presude u slučajevima organizovanog kriminala.

"Sada je u rukama Evropskog parlamenta i Evropskog saveta da usvoje preporuku Komisije iz maja 2016. i ohrabrujem ih da to urade brzo. Kosovo treba da nastavi održivost reformi i da nastavi sa provedbom svih ostalih uslova koji će biti od dugoročne koristi. Kosovo može da računa na našu i moju podršku", dodao je.

Avramopulos je kazao da kosovske vlasti moraju precizno da objasne građanima ceo ovaj proces kako ne bi došlo do zloupotrebe vizne liberalizacije, naglašavajući da postoji i mehanizam suspenzije koji omogućava monitoring procesa. On je istakao da će od vizne liberalizacije imati koristi građani Kosova u svakodnevnom životu, bilo da se radi o poslovnim ljudima ili o turistima.

"Ovo je početak dublje saradnje između Kosova i EU u svim aspektima", dodao je Avramopulos, koji će, kako je najavljeno, u četvrtak posetiti Prištinu.

Evropska komisija je ovim činom potvrdila pozitivnu preporuku za viznu liberalizaciju Kosovu, koja je doneta još 2016. godine, ali uz uslov da Kosovo reši pitanje demarkacije sa Crnom Gorom i postigne opipljive rezultate u borbi protiv korupcije. Delegacija Evropske unije (EU) je u maju posetila Kosovo i prikupila podatke o sprovedbi kriterijuma o borbi protiv korupcije.

Da će Kosovo dobiti konačno zeleno svetlo od Evropske komisije u sredu ujutro je najavio predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji, nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

"Ovo je veoma dobra vest za građane Kosova. Ovo je prvi, istorijski korak za liberalizaciju viza", izjavio je Veselji.

Sastanku u Briselu prisustvovali su i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, zamenici premijera Behdžet Pacoli i Fatmir Ljimaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kazao je da će Evropski parlament krajem avgusta dati svoj stav o viznoj liberalizaciji, a potom i Savet ministara, gde će, ocenio je, "situacija biti malo teža".

"Imamo ipak veliku nadu da će se okončati ova važna tema za naše građane", kazao je Haradinaj.

Jedan od uslova koje je kočilo viznu liberalizaciju bila je ratifikacija demarkacije Kosova i Crne Gore, što je Kosovu trebalo tri godine a zbog protivljenja opozicije da je Kosovo tim sporazumom izgubilo deo svoje teritorije.

Izvestitelj Evropskog parlamenta za vizni režim s Kosovom Tanja Fajon ranije je za Radio Slobodna Evropa izjavila da će ukoliko preporuka Evropske komisije bude pozitivna ovo pitanje odmah biti stavljeno na glasanje u Evropskom parlamentu.

Ona je kazala da činjenica da pet država EU nisu priznale Kosovo ne bi trebao da predstavlja problem, jer su neke od tih zemalja rekle da "kada je u pitanju vizna liberalizacija nije u pitanju i nepriznanje Kosova".

Za usvajanje preporuke u Evropskom parlamentu potrebna je samo prosta većina, dok je u Savetu potrebna kvalifikovana većina odnosno skoro 75 posto glasova.

Evropska komisija je 2016. preporučila da Kosovo dobije viznu liberalizaciju za područje Šengen zone, ali je do konačnog usvajanja odluke Kosovo bilo dužno da ratifikuje Sporazum sa Crnom Gorom o demarkaciji granice i ojača borbu protiv korupcije.

Evropska komisija je pokrenula dijalog o viznoj liberalizaciji sa Kosovom 19. januara 2012. godine. Juna 2012. godine Komisija je predala putokaz o viznoj liberalizaciji kosovskim vlastima, koji identifikuje zakonodavne i institucionalne mere koje treba da usvoji i sprovede za napredak ka viznoj liberalizaciji.

Kosovo je jedina zemlja na Balkanu za koju vizni režim i dalje važi. Kosovski zvaničnici se nadaju da će kosovski građani moći slobodno da se kreću u zemljama EU još ove godine.

Ostale vesti

 • Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Bez kvalitetnog semena nema dobrog roda

  Porodica Jovanović iz Ugljara počela je 2000. godine da proizvodi povrće u zaštićenom prostoru. Najpre su za svoje potrebe proizvodili rasad, ali se potom potražnja proširila. Ista sudbina zadesila je i njihove plastenike. Jovanovići su bili pioniri u ovom poslu u svom okruženju.

 • Štapovi i kostimi za male balerine

  Štapovi i kostimi za male balerine

  Školu baleta, koja u Gračanici postoji već dve godine, pohađa oko 70 devojčica sa centralnog Kosova. Juče je male balerine posetio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji im je uručio baletske štapove i kostime.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane