Vesti
Društvo

Kosovo: Aktivno samo 35 inspektora rada

Zamenik glavnog inspektora Inspektorata rada Agim Milaku je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da su angažovana 35 inspektora rada koji nadgledaju sprovođenje zakona o radu širom Kosova.
Kosovo: Aktivno samo 35 inspektora rada
Ilustracija (Foto iStock)

Milaku je istakao da je broj inspektora mali u poređenju sa velikim broj preduzeća. Prema njegovim rečima, zakonom je određen stepen kazni i inspektori imaju ovlašćenje da ih izriču kada naiđu na kršenje prava radnika.

“Trenutno imamo 35 inspektora koji vrše nadzor nad sprovođenjem zakona o radu na celom  Kosovu. Od 35 inspektora, njih osam su Srbi, a 27 su Albanci. To je mali broj u poređenju sa velikim brojem poslova i problema koji se postavljaju našem društvu u odnosu na poslodavce i zaposlene, ali i u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu. Prekršaji poslodavaca su veoma različiti. Ali najveći problem je kršenje prava iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Trenutno je zakonom utvrđen stepen kazni, gde inspektori imaju ovlašćenje da izriču kazne“, rekao je Milaku.

On je dalje dodao da stranke nezadovoljne odlukama Inspektorata rada mogu pokrenuti sudski postupak.

"Na sudu dolazi do administrativnog sukoba, stranke nezadovoljne odlukama inspektora rada mogu pokrenuti sudski postupak i odlučiti da li će nastaviti dalje. Prava radnika se krše od početka do završetka rada. Ali to ne znači da nemamo potencijalni rizik u drugim delatnostima, bilo u proizvodnji, trgovini ili transportu, što ne isključuje mogućnost nesreća“, kazao je Milaku.

Najveći broj nesreća se dešava u  građevinskom sektoru, pa tim povodom Millaku je naglasio da će tražiti veću podršku od Vlade Kosova, prenosi EO.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022