Vesti
Društvo

Kosovo: Aktivno samo 35 inspektora rada

Zamenik glavnog inspektora Inspektorata rada Agim Milaku je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da su angažovana 35 inspektora rada koji nadgledaju sprovođenje zakona o radu širom Kosova.
Kosovo: Aktivno samo 35 inspektora rada
Ilustracija (Foto iStock)

Milaku je istakao da je broj inspektora mali u poređenju sa velikim broj preduzeća. Prema njegovim rečima, zakonom je određen stepen kazni i inspektori imaju ovlašćenje da ih izriču kada naiđu na kršenje prava radnika.

“Trenutno imamo 35 inspektora koji vrše nadzor nad sprovođenjem zakona o radu na celom  Kosovu. Od 35 inspektora, njih osam su Srbi, a 27 su Albanci. To je mali broj u poređenju sa velikim brojem poslova i problema koji se postavljaju našem društvu u odnosu na poslodavce i zaposlene, ali i u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu. Prekršaji poslodavaca su veoma različiti. Ali najveći problem je kršenje prava iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Trenutno je zakonom utvrđen stepen kazni, gde inspektori imaju ovlašćenje da izriču kazne“, rekao je Milaku.

On je dalje dodao da stranke nezadovoljne odlukama Inspektorata rada mogu pokrenuti sudski postupak.

"Na sudu dolazi do administrativnog sukoba, stranke nezadovoljne odlukama inspektora rada mogu pokrenuti sudski postupak i odlučiti da li će nastaviti dalje. Prava radnika se krše od početka do završetka rada. Ali to ne znači da nemamo potencijalni rizik u drugim delatnostima, bilo u proizvodnji, trgovini ili transportu, što ne isključuje mogućnost nesreća“, kazao je Milaku.

Najveći broj nesreća se dešava u  građevinskom sektoru, pa tim povodom Millaku je naglasio da će tražiti veću podršku od Vlade Kosova, prenosi EO.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023