Kosovo: 20.000 civilnih službenika najavljuje štrajk

Oko 20.000 radnika u javnim službama na Kosovu počeće sa štrajkom krajem januara, ako se ne ispune njihovi zahtevi za povećanje plata, po principu - ista plata za istu poziciju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto arhiva Kim)

To je rekao za Radio Slobodna Evropa, Murselj Zimberi, predsednik Sindikata civilnih službenika Kosova, dodajući da su ti radnici jedini koji imaju osnovnu platu 340 evra.

Krajem meseca moguće je da oko 20.000 državnih službenika počne sa štrajkom, ako se njihove plate ne ujednače sa drugim sektorima, rekao je Zimberi.

Prema njegovim rečima, civilni službenici su jedini kojima nijednom nije povećana osnovna plata, nakon povećanja u drugim sektorima.

“Ako se primeti podela na javne službenike, favorizovanje neće biti tolerisano od strane civilnih službenika, tako da postoji volja velikog broja radnika da započnu štrajkove i proteste. Čekamo odluku Vlade o tome kako će nas kategorisati”, najavljuje Zimberi.

“Veliki broj civilnih službenika, bez obzira na pripremama i na kojoj poziciji rade, i dalje su plaćeni koeficijentom 5 ili platama 320-350 evra”, dodao je.

Radnici civilne službe na Kosovu nisu nijednom bili uključeni u povećanju osnovne plate od 2008. godine, dok trenutno njihova primanja iznose oko 400 evra, uključujući i dodatke.

Ostale vesti

 • Svečanom akademijom obeležen Dan studenata PU

  Svečanom akademijom obeležen Dan studenata PU

  Dan studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležen je svečanom akademijom na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici. Sa akademije je poručeno da je misija studenata da ostave pozitivan trag na budućnost KiM i da je ulaganje u njih, ulaganje u budućnost.

 • Manje smeća, više cveća

  Manje smeća, više cveća

  Najveći zagađivač u Gračanici i okolini je „Jalovište“ , odnosno otpad iz rudnika u Kišnici koji u sebi sadrži štetne materije. Zagađene su i reke, a zelene površine zagađuju sami građani stvarajući divlje deponije. Akcijom čišćenja i sadnjom cveća, Odeljenje za zaštitu životne sredine obeležilo je Dan planete zemlje.

 • Kosovo sa najvišom stopom siromaštva u regionu

  Kosovo sa najvišom stopom siromaštva u regionu

  Kosovo i dalje ima najvišu stopu siromaštva u regionu jugoistočne Evrope - 34 posto stanovništva živi u dubokom siromaštvu sa dnevnim prihodom ispod 1,55 evra, a 12 odsto živi u ekstremnom siromaštvu, piše Gazeta Express.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane