Vesti
Društvo

Košarkaška lopta iz Manile za pomoć Srbima na Kosovu

Lopta sa potpisima reprezentativaca Srbije koju je Aleksa Avramović doneo sa Svetskog prvenstva na kome su košarkaši Srbije osvojili srebrnu medalju, prodata je na donatorskoj večeri humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" u Novom Sadu. Prikupljeni novac će biti uplaćen Narodnoj kuhinji na Kosovu za opremanje proizvodnog pogona u Novom Brdu, potvrdila je za Radio Kosovska Mitrovica Marija Morović.
Košarkaška lopta iz Manile za pomoć Srbima na Kosovu
Košarkaška lopta iz Manile sa potpisima reprezentativaca Srbije (Foto HO Srbi za Srbe)

“Donatorske večeri organizujemo već nekoliko godina unazad. Ovo poslednje u Novom Sadu 12. septembra je peto donatorko veče Humanitarne organizacije ’Srbi za Srbe’ u ovoj godini. Održano je posle Trebinja, Bjeljine, Čačka i Beograda. I tada, u Čačku, juna meseca sarađivali smo sa Aleksom Avramovićem, našim košarkaškim reprezentativcem. Tada smo na njegovu inicijativu i uz pomoć, organizovali veče u Čačku u hotelu “Rojal”, gde je sve proteklo u najboljem redu. Naša saradnja sa Aleksom traje od prošle godine”, kazala je Marija Morović, zadužena za odnose sa javnošću ispred organizacije “Srbi za Srbe”.

“Nakon što je reprezentacija otišla na Svetsko prvenstvo dogovorili smo se sa Aleksom da nam ponese loptu, kako bismo mogli da je licitiramo na humanitarnoj aukciji u Novom Sadu”, dodala je ona.

Prikupljena sredstva biće namenjena otvaranju pogona za proizvodnju kora u Novom Brdu u okviru organizacije “Majka devet Jugovića”.

“Ta ideja je zapravo od ranije. Počeli smo prikupljanjem pomoći za nekoliko porodica i narodnu kuhinju na Kosovu i Metohiji. Mi imamo jakog partnera na Kosmetu za sve naše akcije, tu je Svetlana Stević, protinica koja neumorno radi i vodi organizaciju ’Majka devet Jugovića’ i sa kojom smo u kontaktu sve ove godine koliko organizacija i funkcioniše. Tako da smo izuzetno ponosni što ova donacija od lopte, koja je prodata za 610.000 dinara, a ukupno je na donatorskoj večeri prikupljeno 33.950 evra, ide u ove svrhe”, kazala je Morović.

Ona je navela da je praksa da se donatori javljaju i kasnije, ukoliko nisu bili prisutni na večeri, da doniraju sredstva naknadno, tako da veruje da će biti prikupljeno i više novca.

Na humanitarnoj aukciji su uz loptu sa potpisima svih igrača košarkaške reprezentacije Srbije sa Svetskog prvenstva u košarci 2023. godine koju je u ponedeljak iz Manile doneo heroj nacije Aleksa Avramović, licitirana i sabrana dela Matije Bećkovića sa posebnom personalizovanom posvetom, kao i prepis stranice Miroslavljevog jevanđelja najboljeg srpskog kaligrafa Dušana Mišića.

“Imali smo veliku čast da učesnik programa tokom donatorske večeri bude naš akademik, književnik i pesnik Matija Bećković. On je govorio neke od svojih pesama u samom programu, a imali smo i ’Sabrana dela’ Matije Bećkovića na aukciji, koja su licitirana za sumu od oko 370.000 dinara”, navela je ona.

Dušan Mišić je, prema rečima Marija Morović, jedan od najboljih mladih i perspektivnih kaligrafa u Srbiji, koji je već treće donatorsko veče sa njima.

“U Beogradu, Novom Sadu i Čačku licitiran je njegov rad. To je bio njegov doprinos, i na osnovu njegovog znanja, rada i umetnosti dobili smo jako lepe donacije. Sve te tri jako lepe stvari koje su bile na aukciji donele su donacije od preko milin dinara, što nam mnogo znači”, zaključila je u razgovoru za Radio Kosovska Mitrovica Marija Morović.Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023