Vesti
Društvo

Kontejnersko naselje u Gračanici šesti dan bez struje

Kontejnerskom naselju u Gračanici isključena je struja pre šest dana, a kao razlog za isključenje nadležni u KEDS-u navode da nisu izmireni računi. Stanari, uglavnom raseljena i socijalno ugrožena lica, kažu da nemaju novca da plate zaostali dug.
Kontejnersko naselje u Gračanici šesti dan bez struje
Kontejnersko naselje u Gračanici (Foto Kim)

U ovom naselju u kojem trenutno živi petnaest porodica struje nema od prošlog četvrtka. Interno raseljena lica iz Obilića i socijalno ugrožene porodice skoro nedelju dana večeri dočekuju uz sveće, a tokom dana obroke kuvaju na plinskim bocama. Najteže je, kako kažu, što u kupatilu nema tople vode za kupanje i pranje veša.

„Hranu uzimamo samo za po jedan obrok, mahom suvu. Nabavili smo plinske boce da skuvamo nešto ali je to sve samo za jedan obrok. Sada je toplo, kvari se. Da ložimo ne možemo jer je i tako toplo u ovim kontejnerima. Nemamo gde ni da se okupamo, nemamo gde ni da se operemo, potrebna je topla voda”, kaže za Kim Olgica Subotić, raseljeno lice iz Obilića.

U kompaniji za distribuciju struje kažu da je razlog za isključenje prevelik dug.

“Račun je prevelik. Njima je struju plaćala opština Gračanica, sada se dug nagomilao”, kazao je portparol KEDS-a Guri Škodra za RTV Kim.

Za pet interno raseljenih porodica račune za struju izmiruje Komesarijat za izbeglice. Međutim, problem predstavljaju dugovanja ostalih stanara koji su priključeni na isto brojilo.

Oglica kaže da u naselju gde su nekada živela samo interno raseljena lica sada dolazi ko kako stigne.

„Ovde se izmenjalo preko 60 porodica, a kada smo došli bilo je svega 23. Sada zbog njih svi mi ispaštamo“, kazala je Olgica.

Ukoliko se stanarima ovog naselja struja ne uključi narednih dana, oni će započeti štrajk glađu, kaže Olgica.

O problemu sa strujom stanari kontejerskog naselja upoznali su i Skupštinu grada Priština.Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023