Vesti
Društvo

Кonkursi za učeničke i studentske stipendije

Zadužbina Sime A. Igumanova čiji je glavni staratelj njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije oglasila je dva konkursa za dodelu stotinu godišnjih stipendija.
Кonkursi za učeničke i studentske stipendije
Bista Sime Andrejevića Igumanova na ulazu u Prizrensku bogosloviju (Foto arhiva Kim)

Pravo učešća na konkursu za stipendije za učenike i studente sa Кosova i Metohije imaju učenici srednjih škola i studenti sa mestom prebivališta na području Кosova i Metohije. Iznos stipendije je 144.000,00 dinara, a biće isplaćena u 12 jednakih mesečnih rata u iznosu od po 12.000,00 dinara. Pravo na dodelu stipendije imaju učenici i studenti koji su upisali novu školsku/akademsku 2022/23. godinu. Prednost imaju kandidati iz višečlanih porodica, slabijeg materijalnog stanja, kao i porodica čiji članovi imaju trajno ili privremeno smanjene radne sposobnosti.

Obrazac prijave, kao i informacije o neophodnoj konkursnoj dokumentaciji možete preuzeti OVDE.

Poželjno je da kandidat dostavi preporuku ustanove ili pojedinca upoznatog sa materijalnim položaja njegove porodice: parohijskog sveštenika, škole, Centra za socijalni rad.

Stipendija se dodeljuje bez obaveze vraćanja, a biće isplaćivana preko bankarskog tekućeg računa zakonskog zastupnika učenika/studenta mlađeg od 18 godina, odnosno preko bankarskog tekućeg računa samog učenika/studenta starijeg od 18 godina.

Zadužbina Sime A. Igumanova oglašava i konkurs za dodelu 10 godišnjih stipendija koje su dar Milovana i Dragana Popovića iz Beograda.

Pravo učešća na ovom konkursu imaju učenici i studenti iz višedetnih porodica (četvoro i više dece) sa prebivalištem u Republici Srbiji koji pohađaju srednje škole i fakultete na području Republike Srbije. Iznos stipendije je 180.000,00 dinara, a biće isplaćena u 12 jednakih mesečnih rata u iznosu od po 15.000,00 dinara. Stipendija je namenjena đacima i studentima iz višedetnih porodica čiji ukupni prihodi ne obezbeđuju standard minimalnih potreba, a dodeljuje se: učenicima srednjih škola koji ne obnavljaju školsku godinu, a upisali su školsku 2022/23. godinu i studentima viših škola ili fakulteta koji ne obnavljaju akademsku godinu, a upisali su akademsku 2022/23. godinu.

Obrazac prijave, kao i informacije o neophodnoj konkursnoj dokumentaciji možete preuzeti OVDE.

Odluke Кomisija za dodelu stipendija biće javno objavljene na internet stranici Srpske pravoslavne crkve.Ostale vesti

Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022
Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022
Šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • 01.12.2022
„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

  • 01.12.2022
Od danas prijave mladih za 5.000 dinara

Mladi koji imaju između 16 i 29 godina mogu od danas do 15. decembra da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara.

  • 01.12.2022