Vesti
Društvo

Konkurs za upis studenata u novu školsku godinu

Prijava kandidata za prvi upisni rok vrši se od 20. – 23. juna. Prijemni ispiti su 29. i 30. juna i 1. jula, osim Fakulteta umetnosti na kojem će prijemni ispit biti 4, 5. i 6. jula. Konačan upis studenata na Univerzitetu vrši se do 14. jula. Prošle godine je Prištinski univerzitet upisalo blizu 2.000 studenata, a u ovoj visokoškolskoj ustanovi se nadaju da će ove godine premašiti taj broj.
 • 17.06.2022
 • 09:36 h
 • Društvo
 • izvor: RV Most, Radio Mitrovica Sever
 • komentara:
 • pregleda: 336
Konkurs za upis studenata u novu školsku godinu
Ilustracija (Foto Radio Kontakt plus)

Kada je reč o drugom upisnom roku koji će se održati u septembru prijavljivanje kandidata će se vršiti 1. i 2. septembra, prijemni ispiti će biti održani 5. i 6. septembra, a upis studenata do 15. Septembra, kaže za TV Most prof. dr Vladimir Boranijašević, prorektor za nastavu i studentska pitanja.

“Pozivamo sve buduće srudente da upišu neki od akreditovanih studijskih programa na našem Univerzitetu. U sastavu Univerziteta nalaze se 10 fakulteta i imamo ukupno 101 akredirovan studijski program, 39 akreditovanih studijskih programa na osnovnim akademskim studijama, 4 na strukovnim akademskim studijama, 2 studijska programa na integrisanim studijama, 40 master studijskih programa, 15 doktorskih akademskih studija i jedan na specijalistčkim akademskim studijama. Mi smo u prethodnim godinama beležili rast upsanih studenata. Prošle godine u konkursnim rokovima za osnovne akademske studije imali smo ukupni uisanih 1.126 studenata, a na svim nivoima studija nešto blizu 2.000 i nadamo se da ćemo ove godine ostvariti taj broj, čak smem da izrazim jedan blagi optimizam da ćemo imati i više upisanih studenata u odnosu na prethodnu godinu”, kaže Boranijašević.

Upisna kvota je na nivou prošlogodišnje. Ukupan broj mesta je 1.701.

“Odlukom Vlade Republike Srbije našem Univerzitetu je dodeljeno 1.173 mesta na budžetu i 495 mesta za student koji se samofinansiraju. Imamo i 33 mesta koja se odnose na specijalno određene grupe a to su lica sa invaliditetom, za pripadnike romske nacionalnosti i za državljane Republike Srbije koji su u školskoj 2021/2022 godini srednju školu završili u inostranstvu”, rekao je Boranijašević.

Cene školarine kreću se od 18.000 dinara na Poljoprivrednom fakultetu do 100.000 dinara na Fakultetu umetnosti za studente koji se ne finansiraju iz budžeta i veoma su povoljne u odnosu na druge univerzitete. Od ove godine na Medicinskom fakultetu pored trogodišnjeg studija zdravstvene nege u program se uvode i strukovni zubni tehničar, strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

 • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
 • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
 • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
 • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
 • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
 • 24.11.2022