Vesti
Društvo

Konkurs za upis studenata u novu školsku godinu

Prijava kandidata za prvi upisni rok vrši se od 20. – 23. juna. Prijemni ispiti su 29. i 30. juna i 1. jula, osim Fakulteta umetnosti na kojem će prijemni ispit biti 4, 5. i 6. jula. Konačan upis studenata na Univerzitetu vrši se do 14. jula. Prošle godine je Prištinski univerzitet upisalo blizu 2.000 studenata, a u ovoj visokoškolskoj ustanovi se nadaju da će ove godine premašiti taj broj.
 • 17.06.2022
 • 09:36 h
 • Društvo
 • izvor: RV Most, Radio Mitrovica Sever
 • komentara:
 • pregleda: 238
Konkurs za upis studenata u novu školsku godinu
Ilustracija (Foto Radio Kontakt plus)

Kada je reč o drugom upisnom roku koji će se održati u septembru prijavljivanje kandidata će se vršiti 1. i 2. septembra, prijemni ispiti će biti održani 5. i 6. septembra, a upis studenata do 15. Septembra, kaže za TV Most prof. dr Vladimir Boranijašević, prorektor za nastavu i studentska pitanja.

“Pozivamo sve buduće srudente da upišu neki od akreditovanih studijskih programa na našem Univerzitetu. U sastavu Univerziteta nalaze se 10 fakulteta i imamo ukupno 101 akredirovan studijski program, 39 akreditovanih studijskih programa na osnovnim akademskim studijama, 4 na strukovnim akademskim studijama, 2 studijska programa na integrisanim studijama, 40 master studijskih programa, 15 doktorskih akademskih studija i jedan na specijalistčkim akademskim studijama. Mi smo u prethodnim godinama beležili rast upsanih studenata. Prošle godine u konkursnim rokovima za osnovne akademske studije imali smo ukupni uisanih 1.126 studenata, a na svim nivoima studija nešto blizu 2.000 i nadamo se da ćemo ove godine ostvariti taj broj, čak smem da izrazim jedan blagi optimizam da ćemo imati i više upisanih studenata u odnosu na prethodnu godinu”, kaže Boranijašević.

Upisna kvota je na nivou prošlogodišnje. Ukupan broj mesta je 1.701.

“Odlukom Vlade Republike Srbije našem Univerzitetu je dodeljeno 1.173 mesta na budžetu i 495 mesta za student koji se samofinansiraju. Imamo i 33 mesta koja se odnose na specijalno određene grupe a to su lica sa invaliditetom, za pripadnike romske nacionalnosti i za državljane Republike Srbije koji su u školskoj 2021/2022 godini srednju školu završili u inostranstvu”, rekao je Boranijašević.

Cene školarine kreću se od 18.000 dinara na Poljoprivrednom fakultetu do 100.000 dinara na Fakultetu umetnosti za studente koji se ne finansiraju iz budžeta i veoma su povoljne u odnosu na druge univerzitete. Od ove godine na Medicinskom fakultetu pored trogodišnjeg studija zdravstvene nege u program se uvode i strukovni zubni tehničar, strukovna medicinska sestra i strukovni fizioterapeut.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

 • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
 • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
 • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

 • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
 • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

 • 30.06.2022