Vesti
Društvo

Konkurs za smeštaj i ishranu studenata otvoren još sutra

Uporedo sa konkursom za upis novih studenata na deset fakulteta prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici koji se završava do kraja oktobra, još danas i sutra je otvoren konkurs za smeštaj i ishranu studenata koji u Kosovsku Mitrovicu dolaze da studiraju iz drugih gradova Kosova i Metohije i centralne Srbije.
Konkurs za smeštaj i ishranu studenata otvoren još sutra
Studentski centar u Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever)

Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica i ove godine, nakon završetka konkursa, prema rang listi obezbeđuje smeštaj i ishranu u svim studentskim domovima, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica, Dragana Antonijević, direktorica studentskog centra Priština-Kosovska Mitrovica.

“Konkurs za korišćenje usluga studentskih domova je otvoren do 15. septembra. Studenti deset fakulteta prištinskog Univerziteta konkurišu na svojim matičnim fakultetima. Da ne bude zabune, svi podnose dokumenta na svojim fakultetima, to se na našem Univerzitetu razlikuje od ostalih centara u Srbiji. Oni podnose dokumentaciju do polovine septembra a potom se do 1. oktobra vrši rangiranje i raspodela smeštajnih jedinica za brucoše. Odmah nakon toga kreće drugi konkurs za sve redovne studente na ostalim godinama. , a potom i raspodela i useljenje do kraja oktobra. Sve rang liste nakon završetka konkursa se objavljuju takođe na matičnim fakultetima”, izjavila je Antonijević.

Ukupan kapacitet svih studentskih domova u sklopu Studentskog centra u kosovskoj Mitrovici je 1.677 ležajeva i to u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Blacu. Pravo da konkurišu za smeštaj i ishranu imaju svi studenti koji se finansiraju iz budžeta, odnosno redovni studenti.

Direktorica Studentskog centra Dragana Antonijević kaže da se poštuju rang liste i vodi računa o socijalnom i imovinskom stanju studenata kao i mestu prebivališta.

“Svake godine uzimamo u obzir imovinsko stanje, socijalne parametre kao i mesto odakle studenti dolaze. Takođe brinemo gledamo da obezbedimo smeštajne jedinice za studente koji dolaze iz srpskih sredina u okruženju na Kosovu i Metohiji”, dodala je Antonijević

Novi studenti koji upisuju prvu godinu studija (brucoši), prilikom prijavljivanja na konkurs podnose popunjenu prijavu, uverenje da su prvi put upisali prvu godinu na teret budžeta RS i svedočanstva za svaki razred završene srednje škole (originali ili overene fotokopije)

Liste studenata koji su ostvarili pravo na korišćenje domova prema određenim kriterijumima biće istaknute na fakultetima, prvi se useljavaju studenti prve godine jer nastava počinje 1. oktobra dok bi svi ostali trebalo da budu u svojim smeštajnim jedinicama do 1.novembra.

Svi studenti koji se školuju o trošku budžeta, prema utvrđenoj dugogodišnjoj praksi, imaju pravo na korišćenje pansionske ishrane u restoranu doma, pa čak i studenti koji žive na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica imaju pravo na jedan obrok dnevno.

Osim toga na raspolaganju su sportski tereni, teretana, studetski klub, biblioteka, čitaonica i studentska poliklinika.Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023