Vesti
Društvo

Konkurs za novinarsku stipendiju ’’Jirži Dinstbir’’

Radio Slobodna Evropa otvara konkurs za novinarsku stipendiju "Jiri Dienstbier Journalism Fellowship" za 2023. godinu.
Konkurs za novinarsku stipendiju ’’Jirži Dinstbir’’
Češki političar, novinar i disident Jirži Dinstbir (Foto dablyk, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons)

Program traje od 4. januara 2023. do 31. jula 2023.

Rok za prijavu je petak, 3. juni 2022.

U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

Odabrani stipendisti će provesti dve nedelje u dopisništvu Radija Slobodna Evropa u državi iz koje se prijavljuju, zatim šest meseci u sedištu RSE u Pragu, te ponovo u dopisništvu mesec dana.

Stipendistima će biti osigurana mesečna stipendija, kao i smeštaj, zdravstveno osiguranje i prevoz.

Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprede svoje veštine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.

Prijavu i detaljnije informacije o programu možete pronaći OVDE.

Program će se odvijati u skladu sa merama vezanim za korona virus, kako u Češkoj Republici, tako i u državi iz koje stipendisti dolaze, pa se zbog toga neki detalji mogu izmeniti.

Ova stipendija je zajednička inicijativa Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dinstbirovim doprinosom novinarstvu, spoljnoj politici i ljudskim pravima.

Namenjena je i da unapredi nasleđe Radija Slobodna Evropa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava preko novinarstva.Ostale vesti

Nezadovoljni građani traže poništavanje konkusa o dodeli stanova

Tridesetak građana centralnog Kosova koji su konkurisali za dodelu stambenih jednica na osnovu Javnog poziva Opštine Gračanica objavljenog marta ove godine, okupilo se ispred ove lokalne samouprave kako bi izrazili nezadovoljstvo objavljenom listom dobitnika i zatražili njeno poništavanje. Oni su se sastali sa predstavnicima lokalne samouprave koji su ih pozvali da ulože žalbu.

  • 04.10.2023
Elek: Ponestaju lekovi, nema fizioloških rastvora i vakcina za najmlađe

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da na severu Kosova ponestaje lekova, jer je zabrana za uvoz iz Srbije na snazi od sredine juna.

  • 04.10.2023
Prelaz Brnjak potpuno otvoren za saobraćaj

Prelaz Brnjak na severu Kosova, otvoren je za saobraćaj u oba pravca, potvrdio je za Kim radio zamenik direktora Policije za Region sever Veton Eljšani. Ovaj prelaz je bio zatvoren deset dana.

  • 04.10.2023
Nezadovoljstvo zbog dodele stanova, na listi dobitnika i lekari i oni koji su prodali imovinu
Spisak dobitnika stanova na teritoriji opštine Gračanica objavljen je juče zvanično, a u javnosti je procurio dan ranije. Osim socijalno ugroženih i mladih roditelja koji nemaju rešeno stambeno pitnaje, među dobitnicima su brojni lekari i drugi zdravstveni radnici, ali i ljudi koji su prodali svoje kuće. Kandidati čije je zahteve opštinska komisija odbacila su nezadovoljni ovakvom raspodelom.
  • 04.10.2023
Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023