Vesti
Društvo

Konkurs za novinarsku stipendiju ’’Jirži Dinstbir’’

Radio Slobodna Evropa otvara konkurs za novinarsku stipendiju "Jiri Dienstbier Journalism Fellowship" za 2023. godinu.
Konkurs za novinarsku stipendiju ’’Jirži Dinstbir’’
Češki političar, novinar i disident Jirži Dinstbir (Foto dablyk, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons)

Program traje od 4. januara 2023. do 31. jula 2023.

Rok za prijavu je petak, 3. juni 2022.

U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

Odabrani stipendisti će provesti dve nedelje u dopisništvu Radija Slobodna Evropa u državi iz koje se prijavljuju, zatim šest meseci u sedištu RSE u Pragu, te ponovo u dopisništvu mesec dana.

Stipendistima će biti osigurana mesečna stipendija, kao i smeštaj, zdravstveno osiguranje i prevoz.

Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprede svoje veštine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.

Prijavu i detaljnije informacije o programu možete pronaći OVDE.

Program će se odvijati u skladu sa merama vezanim za korona virus, kako u Češkoj Republici, tako i u državi iz koje stipendisti dolaze, pa se zbog toga neki detalji mogu izmeniti.

Ova stipendija je zajednička inicijativa Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dinstbirovim doprinosom novinarstvu, spoljnoj politici i ljudskim pravima.

Namenjena je i da unapredi nasleđe Radija Slobodna Evropa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava preko novinarstva.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022