Vesti
Društvo

Konkurs za novinarsku stipendiju ’’Jirži Dinstbir’’

Radio Slobodna Evropa otvara konkurs za novinarsku stipendiju "Jiri Dienstbier Journalism Fellowship" za 2023. godinu.
Konkurs za novinarsku stipendiju ’’Jirži Dinstbir’’
Češki političar, novinar i disident Jirži Dinstbir (Foto dablyk, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons)

Program traje od 4. januara 2023. do 31. jula 2023.

Rok za prijavu je petak, 3. juni 2022.

U razmatranje se uzimaju prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i sa Kosova.

Odabrani stipendisti će provesti dve nedelje u dopisništvu Radija Slobodna Evropa u državi iz koje se prijavljuju, zatim šest meseci u sedištu RSE u Pragu, te ponovo u dopisništvu mesec dana.

Stipendistima će biti osigurana mesečna stipendija, kao i smeštaj, zdravstveno osiguranje i prevoz.

Cilj stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprede svoje veštine uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.

Prijavu i detaljnije informacije o programu možete pronaći OVDE.

Program će se odvijati u skladu sa merama vezanim za korona virus, kako u Češkoj Republici, tako i u državi iz koje stipendisti dolaze, pa se zbog toga neki detalji mogu izmeniti.

Ova stipendija je zajednička inicijativa Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dinstbirovim doprinosom novinarstvu, spoljnoj politici i ljudskim pravima.

Namenjena je i da unapredi nasleđe Radija Slobodna Evropa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava preko novinarstva.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022