Vesti
Društvo

Konkretni rezultati podrške EU ekonomskom razvoju na Kosovu

Predstavnici EU porodice na Kosovu, uključujući ambasadore država članica i ambasadora EU na Kosovu Tomaša Sunjoga, posetili su južno Kosovo kako bi sagledali pozitivne efekte pomoći EU ekonomskom razvoju, osnaživanju žena i zaštiti kulturnog nasleđa.
Konkretni rezultati podrške EU ekonomskom razvoju na Kosovu
Predstavnici EU porodice na Kosovu u poseti vinariji ''Stari podrum'' u Orahovcu (Foto EU)

Oni su posetili Poljoprivrednu zadrugu (Kooperativa Bujqësore) koju vode žene u Velikoj Kruši, "Gospodarsku kuću" (muzej i galerija) i porodičnu vinariju "Vinica Petrović" u Velikoj Hoči, kao i "Stari podrum" (Bodrumi i Vjeter) u Orahovcu, a svi su dobitnici razvojnih grantova EU. Delegacija je posetila i manastir Svetog Jovana u Velikoj Hoči.

"Kroz dva kruga izdašne finansijske podrške EU tokom 2014. i 2020. godine, koja je iznosila više od 400.000 evra, uspeli smo da povećamo proizvodnju kiselih krastavaca i ajvara sa 600 na 1.200 tona. Takođe smo diverzifikovali našu proizvodnju, te sada imamo 43 različita proizvoda", izjavila je Fahrija Hoti, direktorka Poljoprivredne zadruge u Velikoj Kruši i dobitnica nagrade EU na Kosovu za Evropljanku 2022.

"Osnovali smo zadrugu da bismo pomogli ženama iz naše zajednice koje su postale udovice da steknu finansijsku nezavisnost i održivost. Uz pomoć EU, uspeli smo da uradimo mnogo više. Zadruga sada zapošljava 50 žena, pet muškaraca i 20 dodatnih sezonskih radnika, te izvozi u devet zemalja EU", dodala je ona.

Poseta Velikoj Hoči je bila fokusirana na zaštitu i očuvanje objekata kulturnog nasleđa i njihovu kapitalizaciju kroz kulturni, vinski i gastro turizam. "Gospodarsku kuću" je 2006. godine renovirala Evropska agencija za rekonstrukciju i sada funkcioniše kao galerija, muzej i umetnička kolonija. "Vinica Petrović" je podržana kroz nabavku opreme za proizvodnju vina koja im je pomogla da razviju porodični biznis, uključujući i restoran, te da renoviraju staru porodičnu kuću.

"Od EU smo dobili početnu opremu koja nam je omogućila da se ozbiljnije počnemo baviti proizvodnjom vina. Gradili smo na toj podršci i sada živimo od ovog posla", izjavio je Srđan Petrović, koji je vinarski posao nasledio od oca, a sada vodi i restoran.

Pomoć EU za "Stari podrum" od 2013. do 2015. godine omogućila je kompaniji da poveća kvalitet svojih crnih vina i počne da izvozi u EU. Podrška koju su dobili između 2019. i 2022. godine pružila je toj firmi priliku da poveća proizvodnju sa dva na tri miliona litara godišnje, od čega se oko 70 odsto izvozi u EU.

"Zahvalni smo što je EU imala sluha i poverenja u naše planove za razvoj poslovanja. Rast koji smo ostvarili nije dobar samo za našu kompaniju koja sada zapošljava 33 radnika, osam više nego pre dve godine, već pozitivno utiče na ceo naš region, jer smo povećali broj ugovorenih farmera sa kojima radimo, i to sa 157 na 185", izjavio je Ruždi Hadžijaha, vlasnik i direktor ove vinarije. Podrška EU za "stari podrum" je iznosila 850.000 evra.

EU ostaje najveći trgovinski partner Kosova i najveći pružalac finansijske pomoći. Od 2007. do 2020. godine, EU je plasirala Kosovu 1,21 milijardu evra iz svojih fondova pomoći.

Zahvaljujući podršci EU za razvoj poljoprivrednog sektora na Kosovu, sto agrobiznisa je usvojilo EU standarde proizvodnje i 80 povećalo energetsku efikasnost, a zaposleno je više od 500 mladih ljudi.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022