Vesti
Društvo

Komesarijat za izbeglice: Prošle godine stambeno zbrinute ukupno 1.342 porodice

Prošle godine u Srbiji su stambeno zbrinute ukupno 1.342 izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i interno raseljeni sa Kosova i povratnici po sporazumu o readmisiji, objavio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije.
Komesarijat za izbeglice: Prošle godine stambeno zbrinute ukupno 1.342 porodice
Zgrada u u Zrenjaninu, namenjena trajnom smeštaju 40 porodica izbeglih i raseljenih lica sa iz Jugoslavije, januar 2021 (Foto Komesarijat za izbeglice Srbije)

Kroz Regionalni stambeni program obezbeđeno je 831 rešenje i to 368 stanova, 246 seoskih kuća, 184 paketa građevinskog materijala i 23 montažne kuće, naveo je Komesarijat na svom sajtu.

Iz budžeta Srbije i drugih izvora obezbeđeno je 511 rešenja i to 225 paketa građevinskog materijala i 46 seoskih domaćinstava za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Obezbeđeno je i 145 paketa građevinskog materijala i 57 seoskih domaćinstava za interno raseljena lica sa Kosova.

Komesarijat je naveo da je obezebđeno i 25 paketa građevinskog materijala za povratnike po Sporazumu o readmisiji, kao i 13 paketa građevinskog materijala za korisnike na Kosovu.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, koji treba da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.



Ostale vesti

Novak Đoković odlikovan Ordenom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta.
  • 21.01.2022
Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".
  • 20.01.2022
Bogatstvo firme nije u novcu i klijentima, već su to ljudi
Pre skoro četiri godine, dva mladića imala su viziju, koja je dovela do toga da zakorače u nepoznato i počnu novo poglavlje u svojim životima. Osnovali su, sada već jako uspešnu IT kompaniju, želeći da budu produktivni članovi društva, ali u svom rodnom gradu.
  • 20.01.2022
Opština Gračanica: Šteta od požara biće sanirana

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić obišla je porodice u Lapljem Selu čije je stanove u jutarnjim časovima zahvatio požar. Ona je konstatovala da je pričinjena velika materijalna šteta, ali kako je istakla u ovom trenutku je najvažnije da u požaru nije bilo povređenih.

  • 20.01.2022
Radnici KBC-a u Gračanici otkazali protest, dobili poziv iz Beograda
Radnici Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici otkazali su za sada protest koji su planirali da održe u ponedeljak 24. januara u Gračanici.
  • 20.01.2022
Laplje Selo: Neočišćeni dimnjak najverovatniji uzrok požara
Stanari zgrade koja se nalazi preko puta OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu su primetili požar na krovu tog objekta u ranim jutarnim časovima. Lokalna vatrogasna ekipa je odmah po pozivu izašla na teren, ali je usled neposedovanja adekvatne opreme bila prinuđena da pozove pomoć iz Prištine. Prištinski vatrogasci zbog problema sa merdivinama nisu mogli momentalno da pristupe gašenju vatre koja je uzrokovala veliku materijalnu štetu.
  • 20.01.2022