Vesti
Društvo

Komesarijat za izbeglice: Prošle godine stambeno zbrinute ukupno 1.342 porodice

Prošle godine u Srbiji su stambeno zbrinute ukupno 1.342 izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i interno raseljeni sa Kosova i povratnici po sporazumu o readmisiji, objavio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije.
Komesarijat za izbeglice: Prošle godine stambeno zbrinute ukupno 1.342 porodice
Zgrada u u Zrenjaninu, namenjena trajnom smeštaju 40 porodica izbeglih i raseljenih lica sa iz Jugoslavije, januar 2021 (Foto Komesarijat za izbeglice Srbije)

Kroz Regionalni stambeni program obezbeđeno je 831 rešenje i to 368 stanova, 246 seoskih kuća, 184 paketa građevinskog materijala i 23 montažne kuće, naveo je Komesarijat na svom sajtu.

Iz budžeta Srbije i drugih izvora obezbeđeno je 511 rešenja i to 225 paketa građevinskog materijala i 46 seoskih domaćinstava za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Obezbeđeno je i 145 paketa građevinskog materijala i 57 seoskih domaćinstava za interno raseljena lica sa Kosova.

Komesarijat je naveo da je obezebđeno i 25 paketa građevinskog materijala za povratnike po Sporazumu o readmisiji, kao i 13 paketa građevinskog materijala za korisnike na Kosovu.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, koji treba da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.



Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022