Vesti
Društvo

Komatovići dobili krov nad glavom

Petočlana povratnička porodica Komatović koja se letos vratila u Žač, dobila je ključeve novosagrađene kuće.
Komatovići dobili krov nad glavom
Uručenje klučeva porodici Komatović (Foto Kim)

Slaviša Komatović, njegova supruga Olivera i njihovo troje dece od danas imaju novu kuću na svom imanju. Kažu da će im sada, nakon 15 godina provedenih u raseljeništvu u Kraljevu, život u Žaču biti mnogo lakši.

“Napokon smo dobili ključeve od kuće i stvari. Gradnja je išla relativno brzo, u kratkom vremenskom periodu sve je završeno. Sada imam svoju kuću, a bio sam podstanar tako dugo… Srce mi je puno zbog svega, i što se dece tiče i što se tiče kuće i rodnog kraja”, kaže Slaviša.

Njegova supruga Olivera se rodila i živela u Kraljevu, ali se nije protivila ideji da sa porodicom dođe da živi na Kosovu.

“Lepo je ovde, mirno, tiho. Pustim decu u dvorište da se igraju i ne brinem. Nema one gužve kao u Kraljevu, odmorila sam se ovde od svega… Sada smo dobili kuću i sve će biti mnogo lakše”.
 
Sredstva za izgradnju kuće od 45 kvadrata, kao i nabavku nameštaja obezbedilo je Ministarstvo za zajednice i povratak. Ključeve je Komatovićima uručio ministar Dalibor Jevtić.

“Danas je Svetski dan osmeha i drago mi je da smo doneli osmeh ovim ljudima upravo danas. Sa željom da činimo to i ubuduće, za sve one porodice koje na Kosovo treba da se vrate, apelujem sa ovog mesta da nam i druge institucije pomognu u ovom poslu”, rekao je Jevtić nakon uručenja ključeva povratnicima.

Slavišin otac Nikola Komatović, koji se sa još dvojicom sinova i suprugom vratio u Žač 2010. godine, presrećan je što je njegova familija od letos brojnija za još 5 članova. Kaže da za Srbe u ovom povratničkom selu, ukoliko bude mira i sloge, ima života.Ostale vesti

Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020