Vesti
Društvo

Komandant italijanskog KFOR-a razgovarao sa Srbima u Metohiji

Komandant regionalne zone zapad pukovnik Marco Javarone sastao se danas sa predstavnicima Srba u Goraždevcu.
Komandant italijanskog KFOR-a razgovarao sa Srbima u Metohiji
Sastanak komandanta KFOR-a i predstvanika srba u Metohiji (Foto Radio Goraždevac)

Na ovom sastanku trebali su biti prisutni i predstavnici ostalih srpkih sredina u Metohiji, međutim iz privatnih razloga oni danas nisu bili prisutni.

Komandant KFOR-a izjavio je da je ova misija tu da podrži sve zajednice na Kosovu.

„Ono sto mogu da kazem, imali smo veoma dobar sastanak ovde, razumeli smo da bi ova zajednica mogla biti sjajan primer za integraciju i miran suživot na Kosovu. Hvala vam puno za vreme koje ste mi posvetili i KFOR je ovde da podrzi sve zajednice i pomogne svim ljudima bez obzira na njihovu pripadnost“, kazao je pukovnik Marco Javarone

Miloš Dimitrijević, predstavnik privremenog organa opštine Peć sa sedištem u Goraždevcu, kaže da je današnji razgovor sa komandantom KFOR-a bio konstruktivan i da se pričalo o budućim projektima u srpsku zajednicu.

„Govorili smo o bezbednosti, o situaciji vezanoj za pandemiju korona virusa. Italijanski KFOR nam dosta pomaže i pričali smo o predviđenim projektima, o tome šta mogu da nam pomognu. Pričali smo i o saradnji sa opštinskom zajedniocom. Ja sam izneo probleme koje ima srpska zajednica ovde. Dali smo predlog kako da opstanemo ovde i živimo kao naši preci, tako da žive i naša deca“, kazao je za Radio Goraždevac Miloš Dimitrijević. 

Zajednički sastanak ovakvog tipa sa predstavnicima srpskih sela prvi je od dolaska KFOR-a na Kosovo.

Na satanku je bio prisutan i komandir policijske stanice u Goraždevcu, Dimitrije Bešović. Pukovnik Javarone nedavno je održao okrugli sto i sa predesednicima pojedinih opština za koje je nadležna regionalna komanda KFOR-a zapad.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022