Vesti
Društvo

Кolektivna učlanjenja u UNS u službi pobede sadašnjeg predsednika Radomirovića

Vrh još uvek aktuelnog rukovodstva Udruženja novinara Srbije sproveo je nezapamćenu praksu kolektivnog učlanjivanja čitavih redakcija pred izbornu skupštinu zakazanu za 29. maj, navodi se u saopštenju članova Uprave UNS-a.

Кolektivna učlanjenja u UNS u službi pobede sadašnjeg predsednika Radomirovića
Ilustracija (Foto Kim)

Šta se to tako drastično promenilo u UNS-u pa se od početka godine za članstvo prijavilo oko 500 ljudi, od čega je samo tokom aprila i maja stiglo blizu 400 prijava. Ovoliko medijskih radnika se ne prijavi u UNS ni za dve, pa i tri godine (2018. godina – 158; 2019. godina – 214; 2020. godina – 127 prijava). Drugog objašnjenja nema – reč je o makijevalističkom pristupu u službi pobede sadašnjeg predsednika Vladimira Radomirovića.

"Кoristeći poziciju moći i resurse organizacije koja pripada svima nama, čelnici UNS-a vode izbornu kampanju nalik političkoj borbi za vlast, očito zaboravljajući činjenicu da nisu politička stranka već predstavljaju novinarsko udruženje koje mora ostati dosledno načelima profesije – iznad svake politike", ističe se u saopštenju.

Da li su dilovi sa PROUNS-om i medijskim gazdama bliskim vlasti, svakodnevni pritisci na redakcije, kolektivni spiskovi za učlanjenja, čak i bez znanja kolega – principi novinarske profesije? Ne, to je živo medijsko blato u koje UNS polako tone zajedno sa principima na kojima je počivao decenijama.

Članovi Uprve UNS-a pozivaju Vladimira Radomirovića da javno kaže šta je dogovorio sa Zoranom Veličkovićem i ostatkom PROUNS ekipe, 23.aprila u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

Znamo da je nakon njihovog dogovora nastao pravi „stampedo“ na UNS – prijave za učlanjenja stizale su kao da je raspisana novčana nagrada za buduće članove. Znamo i da su PROUNS-u zaista obećane neke nagrade kao protivusluga za dovođenje glasača za Radomirovića. Ali, ne znamo koje tačno, koliko to košta i ko će platiti, dodaje se u saopštenju.

Pozivamo Višnju Aranđelović, članicu Saveta REM-a, da javnosti Srbije javno kaže da li je tačno da je za izborne interese jednog dela UNS-a pregovarala sa predstavnicima medija u Beogradu i još nekim gradovima Srbije koji su u direktnoj nadležnosti REM-a? Zna li da je to flagrantni sukob interesa, zloupotreba položaja i ovlašćenja i direktno nanošenje velike štete tom regulatornom telu, ali i Udruženju novinara Srbije koje ju je na tu funkciju predložilo?

Takođe, pozivaju Ljiljanu Smajlović i Petra Jeremića da objasne kako to članica Кomisije za žalbe Saveta za štampu i predsednica Suda časti UNS-a i jedan menadžer za etiku, mogu da pogaze svaku etiku u svom udruženju tako što kao potpisnici kandidature Vladimira Radomirovića odlučuju o diskvalifikaciji njegovog protivkandidata Živojina Rakočevića. O samoj odluci će se izjasniti meritorni organi, ali ovde je pitanje - zar etika i čast ne podrazumevaju da se povuku iz takvog odlučivanja jer su u sukobu interesa, a u najmanju ruku moralnom sukobu?

"Кao članovi Uprave ogorčeni smo zbog ovakvih postupanja i pozivamo Vladimira Radomirovića i njegove saradnike da novopridošle kolege ne iskoriste za jednokratnu upotrebu, da ne omalovaže dugogodišnje članove, već izbore sprovedu u duhu dosadašnjih, bez scenarija koji bi podsećali na partijske izborne borbe", ističu čalnovi UNS-a u saopštenju dostavljenom medijima.

Pozivamo kolege da se odupru pritiscima i da se svi zajedno izborimo za slobodu mišljenja i izbora.

Članovi Uprave: Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Uprave, Slobodan Ćirić, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Olivera Milošević, Zorica Đoković, Edib Honić, Novka Ilić, Dragoljub Janojlić.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021