Vesti
Društvo

Koha: Umesto evropskog, sud za zločine u Prištini

Vlada Kosova zatražila od Brisela da, umesto evropskog suda za zločine, u okviru Osnovnog suda u Prištini bude osnovano odeljenje za teške zločine.
Koha: Umesto evropskog, sud za zločine u Prištini
Zgrada Vlade Kosova (Foto Slobodna Evropa)

Pismo sa takvim zahtevom poslato je iz Prištine u Brisel, piše prištiniski list Koha ditore navodeći da su imali uvid u taj dokument.

U okviru osnovnog suda u Prištini, do kraja mandata EULEKS-a biće osnovano posebno odeljenje za teške zločine koje će, kako piše Koha, imati ovlašćenja da procesuira slučajeve koje istražuje kancelarija specijalnog tužilaštva.

Sud bi, kako se navodi, bio osnovan do kraja mandata EULEKS-a, a imao bi ovlašćenja da procesuira slučajeve koje istražuje kancelarija specijalnog tužilaštva.

"Suđenje u ovom sudu vodio bi zajednički panel, u kome bi većina trebalo da budu kosovske sudije, a tim panelom rukovodio bi takođe neki kosovski sudija", piše Koha ditore.

Početkom februara objavljeno je da će se bivše rukovodstvo OVK suočiti ove godine sa evropskim sudom koji će se baviti isključivo zločinima koji su opisani u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, zlostavljanju i trgovini narkoticima.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021