Vesti
Društvo

Koha: Umesto evropskog, sud za zločine u Prištini

Vlada Kosova zatražila od Brisela da, umesto evropskog suda za zločine, u okviru Osnovnog suda u Prištini bude osnovano odeljenje za teške zločine.
Koha: Umesto evropskog, sud za zločine u Prištini
Zgrada Vlade Kosova (Foto Slobodna Evropa)

Pismo sa takvim zahtevom poslato je iz Prištine u Brisel, piše prištiniski list Koha ditore navodeći da su imali uvid u taj dokument.

U okviru osnovnog suda u Prištini, do kraja mandata EULEKS-a biće osnovano posebno odeljenje za teške zločine koje će, kako piše Koha, imati ovlašćenja da procesuira slučajeve koje istražuje kancelarija specijalnog tužilaštva.

Sud bi, kako se navodi, bio osnovan do kraja mandata EULEKS-a, a imao bi ovlašćenja da procesuira slučajeve koje istražuje kancelarija specijalnog tužilaštva.

"Suđenje u ovom sudu vodio bi zajednički panel, u kome bi većina trebalo da budu kosovske sudije, a tim panelom rukovodio bi takođe neki kosovski sudija", piše Koha ditore.

Početkom februara objavljeno je da će se bivše rukovodstvo OVK suočiti ove godine sa evropskim sudom koji će se baviti isključivo zločinima koji su opisani u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu i Metohiji, zlostavljanju i trgovini narkoticima.Ostale vesti

Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020
Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020